'K!X Works heeft mijn leven veranderd'

In een nieuw land ontdekken welke talenten je hebt en hoe je die kan inzetten. Twee deelnemers van K!X Works vertellen hoe de training hen hierbij heeft geholpen. ‘Door mijn doel in stapjes op te delen, kan ik uiteindelijk mijn grote doel bereiken: kinderarts worden.’

K!X Works heeft mijn leven in Nederland veranderd, ja echt!

Mohammed Alshami, 20 jaar, uit Syrië woont nu twee jaar in Nederland. 'Ik heb in Syrië kinderen gezien die hele lastige dingen hebben meegemaakt. Daarom wil ik kinderarts worden. In Syrië volgde ik onderwijs vergelijkbaar met vwo 6 in Nederland. Daarom doe ik nu die vakken - natuurkunde, wiskunde, biologie en scheikunde – in Nederland. Daarna wil ik geneeskunde gaan studeren.'

Bij K!X Works heb ik geleerd om mijn doel te verdelen in kortetermijndoelen en langetermijndoelen. In een schriftje houd ik de doelen bij. Door mijn doel in stapjes op te delen, kan ik uiteindelijk mijn grote doel bereiken. In Syrië kan je werken zonder te solliciteren. Door K!X Works weet ik dat solliciteren en netwerken opbouwen in Nederland juist belangrijk zijn om werk te vinden. De sfeer bij K!X Works is goed en de trainers zijn heel behulpzaam. K!X Works heeft mijn leven in Nederland veranderd, ja echt! Toch blijft Syrië het land dat het dichtst bij mijn hart ligt. Als de omstandigheden er anders zijn, wil ik terug.

Wat is K!X Works?

Nieuwkomers moeten in Nederland snel mee kunnen doen. Een baan of opleiding zijn belangrijke voorwaarden om volledig te participeren. K!X Works helpt jongeren aansluiting te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt door direct of via de juiste opleiding of vrijwilligerswerk een betaalde baan te krijgen.

K!X Works in het kort:

 • Jonge nieuwkomers worden getraind in vaardigheden en competenties die helpen bij het vinden van een baan;
 • Ze worden gestimuleerd om zelf te werken aan hun eigen toekomst, uitgaande van eigen kracht en kwaliteiten;
 • Ze komen in contact met de arbeidsmarkt via gastlessen en bedrijfsbezoeken;
 • Ze bouwen een netwerk op dat zij kunnen benutten voor het vinden van een baan;
 • Ze versterken hun beroepsoriëntatie en opleidingskeuze.

Meer lezen over K!X Works? Ga naar de website of lees magazine Doen!.

'Het belangrijkste in Nederland is op tijd komen.'

Elen Issak is 23 jaar en komt uit Eritrea. 'In Eritrea werkte ik op de boerderij van mijn vader. Het was hard werken, alles gaat met de hand en er zijn geen machines. Ik ben getrouwd toen ik 18 was. Eritrese vrouwen krijgen vaak veel kinderen. Maar ik wilde dat niet. Mijn droom is om verpleegster te worden. Thuis zitten vind ik maar niks. Daarom werk ik nu aan mijn Nederlandse taal. Ik wil graag met oudere mensen werken in een verzorgingshuis. Bij K!X Works leer ik over communicatie en contact leggen met andere mensen en hoe ik me kan voorbereiden op een opleiding en werk. Maar het belangrijkste in Nederland is misschien wel op tijd komen. In Eritrea is dat heel anders. Daar maakt het niet uit hoe laat je op een afspraak komt. In Nederland kan je niet te laat komen bij een afspraak met bijvoorbeeld de gemeente. Ik vind het juist fijn dat op tijd komen in Nederland normaal is. Over tien jaar hoop ik dat ik alles weet van het Nederlandse leven en dat ik mijn leven in Eritrea achter me heb kunnen laten. Dan heb ik twee kindjes en ben ik verpleegster.'

Het K!X Works programma ook in jouw gemeente?

Movisie heeft voor twee jaar (2019-2020) een donatie gekregen van VSBfonds om K!X Works uit te voeren in 14 gemeenten, de impact te vergroten en de spreiding naar meerdere gemeenten te realiseren. De financiering is voor 75% voor rekening van VSBfonds, de bijdrage van de gemeente is 25% middels co-financiering. In dit programma wordt tevens een co-trainer getraind zodat de gemeente K!X Works daarna zelfstandig kan uitvoeren en K!X Works kan borgen. De co-trainer krijgt ondersteuning van Movisie en is dan voldoende ervaren om het traject voortaan zelf uit te voeren.  

Wat gaan we doen?

De volgende 12 activiteiten worden aangeboden aan de deelnemers:

 • Een kick off met intake en nulmeting
 • 7 Trainingen (Empowerment, Ken je talenten, (Interculturele) communicatie, Presentatie, Netwerken, Beroepsoriëntatie, Elevatorpitch, Video-CV)
 • 1 bedrijfsbezoek
 • 1 gastles (door ervaringsdeskundigen)
 • 1 netwerkmeeting
 • 1 certificaatuitreiking met eindmeting

Wil je meer informatie over K!X Works in jouw gemeente? Neem dan contact op met Jamal Chrifi (06 55 44 05 30), projectleider van K!X Works.