Nieuwe Podcast ‘Ouderen Spreken Zich Uit’
‘Ouderen Spreken Zich Uit’ is dé nieuwe podcast van de Raad van Ouderen waarin ouderen in gesprek gaan met experts over thema’s die actueel zijn voor ouderen. In elke aflevering staat een ander thema centraal waarover leden van de Raad in gesprek gaat met een expert. Movisie-deskundige Els Hofman is gespreksleider.
De eerste drie afleveringen zijn nu te beluisteren op Spotify. Met onder andere David van Bodegom (hoogleraar Vitaliteit en verouderingsexpert bij de LeydenAcademy), Anne Stael (deskundige op het gebied van zingeving en zakelijkheid) en Jeanny Vreeswijk- Manusiwa (programmaleider dementie en diversiteit bij Ben Sajet centrum en directeur bestuurder SOMnl). Vanuit de Raad van Ouderen sloten Marilyn Haimé, Ria van Loon, Noud Engelen, Tineke van Iersel, Anja Laeven en Anjo Geluk bij de gesprekken aan.
Aflevering 1: Samenleven in een ouder wordende samenleving
Hoe kunnen alle burgers meedoen als het aantal ouderen toeneemt?
Aflevering 2: Dilemma's en zingeving
Welke levensvragen komen aan de orde als je ouder wordt en hoe ga je daarmee om?
Aflevering 3: Gezond en actief ouder worden
Oud worden en gezond blijven wil iedereen, maar wat kun je daarvoor doen?
Prettig thuis blijven wonen – graag, maar hoe?
Ouderen prettig thuis laten wonen – iedereen wil het, maar een schreeuwend tekort aan handen en huizen maken het lastiger dan ooit. Tegelijk is het ook aan ouderen zelf om zich zo goed mogelijk voor te bereiden, zegt Raad van Ouderen-voorzitter Anja Laeven.
Reflectie van Els Hofman
'Ik kreeg van de Raad van Ouderen het eervolle verzoek om als host op te treden van een aantal podcasts die de Raad maakt vanwege het vijfjarig bestaan.
Tijdens de voorbereidingen las ik de nodige literatuur. Ik was onder andere gegrepen door de Els Borst lezingen van dit jaar (van het centrum ethiek en gezondheid). Ernst Kuipers die onderbouwt dat waar je wieg staat uitmaakt in hoe gezond je bent en hoe je oude dag eruitziet. Harde cijfers wijzen uit dat mensen met een lagere opleiding veel minder gezond zijn en eerder aandoeningen of chronische ziekten hebben. De roep daarbij om dit niet als gegeven te nemen, maar te investeren in preventie en betere samenwerking tussen zorg en sociaal domein kan gezondheidsverschillen verkleinen. Dat kwam dichtbij het onderzoek van David van Bodegom. Hij sprak in de derde podcast over gezond en actief ouder worden en stelde dat het met elkaar in de wijk organiseren van beweegactviteiten veel bijdraagt aan een vitaal leven.
Een mooie aanvullende hartenkreet van de Raad van Ouderen om mensen niet alleen fysiek te stimuleren, maar ook uit te dagen om hun hoofd en talenten te gebruiken. Iedereen kan wat betekenen voor een ander. Dat raakt ook aan zingeving, waar aflevering twee van de serie over gaat. Verschillende perspectieven bevestigen het idee dat het zo belangrijk is dat de ouder wordende mens het gevoel heeft dat die ertoe doet. Het gaat niet om wat je niet kunt, maar wat je nog wél kunt. En opmerkelijk om te horen dat ideeën over eigen regie en zelfredzaamheid, ook al zo’n 30 jaar geleden speelden in de GGZ-zorg voor ouderen.
De eerste podcast over samenleven in de ouder wordende samenleving was een gesprek waarvan je zou willen dat het op die manier vaker gevoerd wordt: realistisch, oplossingsgericht en niet polariserend. Hoe we met elkaar in alle diversiteit kunnen bijdragen aan een prettige samenleving.
Drie hele mooie en informatieve gesprekken. Ik was echt onder de indruk van de passie, kennis en visies van de gasten. En we zijn nog niet klaar, want er volgen nog drie afleveringen in het nieuwe jaar. Ik kijk er naar uit en hoop dat luisteraars er net zoveel plezier aan beleven als degenen die aan tafel zaten.'