Oproep: werk mee aan #DatMeenJeNiet: stop online discriminatie! 

Van bystander naar upstander

Veel jongeren zien op social media discriminatie langskomen. Hoe reageer je daar op? Ook als je er zelf niet het slachtoffer van bent? Je uitspreken tegen discriminatie is heel belangrijk. Maar hoe je dat goed doet, is best lastig. Ben jij actief op social media en wil jij je inzetten tegen een vorm van discriminatie? Of doe je dat al, maar wil je hier meer over leren? Doe dan mee aan #DatMeenJeNiet. Vanaf 1 september 2021 begint een nieuwe groep. 

Waarom #DatMeenJeNiet? Sekstische comments, racistische memes of homofobe posts. Net als in real life komt discriminatie ook online op grote schaal voor. Het aantal meldingen van discriminatie online neemt ook toe. # DatMeenJeNiet begeleidt jongeren die online actief zijn, hoe zij online nog meer het verschil kunnen maken om discriminatie tegen te gaan om andere jongeren te inspireren ook in actie te komen tegen online discriminatie. Zo vergroten we de sociale norm dat online discriminatie niet acceptabel is. 

Voor wie?

We zijn op zoek naar jongeren tussen de 16 en 27 jaar die actief zijn op sociale media en zich (meer) willen inzetten tegen een vorm van discriminatie, bijvoorbeeld homofobie, seksisme, validisme of racisme. 

Lees meer over #DatMeenJeNiet

Waarom meedoen? 

  • Je zet je samen met andere jongeren in tegen online discriminatie. 
  • Je leert meer over hoe je ingrijpt bij online discriminatie. 
  • Tijdens workshops wissel je met elkaar kennis en ervaringen uit om online in actie te komen en hoe je goede posts maakt. 
  • Ook krijg je af en toe telefonisch begeleiding van een coach. 
  • Je ontmoet inspirerende mensen, zoals bekende influencers. 
  • Je bent onderdeel van de online beweging tegen online discriminatie: #DatMeenJeNiet! 

Ingrijpen bij discriminatie als omstander

Wat doe je als jezelf niet het slachtoffer bent van discriminatie maar wel de omstander? Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de reacties van omstanders bij discriminatie erg belangrijk zijn. Kennisplatform Inclusief Samenleven zette daarom op een rij waarom reageren als omstander zinnig is, waarom nog niet iedereen dat doet en hoe je dat wel kan gaan doen. Lees het artikel op kis.nl.

Wat verwachten wij?

  • Dat je elke week iets op social media post met de hashtag #DatMeenJeNiet.
  • Dat je van 1 september 2021 tot 1 juni 2022 meedoet aan #DatMeenJeNiet.
  • Aanwezigheid bij de workshops. De eerste workshop is op donderdag 9 september, we beginnen circa 17.30 uur. 
  • Dat je af en toe meewerkt aan een interview. De interviews worden gebruikt voor het onderzoek naar de impact van alle activiteiten. 
  • Dat je de campagne van #DatMeenJeNiet ondersteunt door bijvoorbeeld posts te delen van ons Instagram-account of meewerkt aan een promotievideo. 

Voor je deelname aan #DatMeenJeNiet ontvang je maandelijks een vrijwilligersvergoeding. Aanmelden en meer informatie per mail bij Joline Verloove (j.verloove@movisie.nl). 

Mail Joline Verloove

#DatMeenJeNiet is een project van Movisie, Hogeschool Inholland en Diversity Media.

Lees meer over #DatMeenJeNiet