Raadpleging sociaal werk: ‘Dit is je kans je stem te laten horen’

Welke impact hebben de decentralisaties (gehad) op – het werk van – sociaal werkers? En vooral: hoe ervaren zij dat zelf? Dat zijn de hoofdvragen van ‘de grote raadpleging van het sociaal werk 2020’ die Movisie uitvoert. ‘Hiermee willen we de stem van sociaal werkers laten horen’, zegt Movisie-adviseur Sonja Liefhebber. De vragenlijst invullen kan nog tot eind dit jaar.

Eerder al zette Movisie allerlei gegevens uit arbeidsmarktonderzoek op een rijtje – en dat stemde niet vrolijk. Uit onderzoek naar arbeidsmarktproblematiek (TNO, november 2019) blijkt dat 44 procent van de mensen werkzaam in het primair proces binnen vijf jaar de sector verlaat. ‘Dat vind ik schokkend’, zegt Sonja Liefhebber. ‘Dat duidt niet alleen op ontevredenheid, het betekent bovendien dat het verloop gigantisch is.’ Dit wordt ook bevestigd in recent onderzoek van Regioplan. Hieruit blijkt dat binnen twee jaar 39 procent van de werknemers in zorg en welzijn vertrekt bij de eigen werkgever – de meesten van hen blijven overigens wel in de sector.

Lees het volledige artikel op de website van Zorg + Welzijn.

Vragenlijst gesloten

De vragenlijst invullen kan niet meer. Rond maart 2021 maakt Movisie de uitkomsten en de vervolgstappen bekend. De bedoeling is om de raadpleging periodiek te houden, zodat ook lange termijnontwikkelingen zichtbaar worden.