Verhalen van binnenuit

Inspirerende sprekers over lhbti-emancipatie in gesloten gemeenschappen

Dounia Jari, pleitbezorger voor lhbti+ moslims waar ook ter wereld is de dynamische gastvrouw van ‘Weerbare stemmen vertellen’ op 3 augustus. Tijdens dit hartverwarmende pareltje tijdens de viering van Amsterdam Pride maak je kennis met het werk van honderden mensen die in gesloten gemeenschappen proberen de acceptatie van lhbti’s te verbeteren. 25 jaar na Gay Games Amsterdam 1998 gaan zij door met werken aan inclusie en diversiteit door ervaringen met elkaar te delen en overal het gesprek aan te gaan. Zo veranderen deze gemeenschappen langzaam maar zeker van binnenuit.

Wil je dus even uit het feestgedruis van de Pride? Kom dan naar het Amsterdam Museum voor een bijzondere avond over weerbaarheid en verandering met een keynote speech van Hanneke Felten, Movisie expert op het gebeid van discriminatie. Je kunt tegelijk gratis de tentoonstelling ‘Gay Games Amsterdam 1998 – 2023: Een queer terugblik’ bezoeken van de jonge gastcurator Feargal Agard, die ook aan ‘weerbare stemmen vertellen’ meedoet. Interesse? Meld je hier aan.

Begrip, empathie en verandering van binnenuit

De Alliantie Verandering van Binnenuit organiseert deze vertelbijeenkomst in het kader van de viering van 25 jaar Gay Games Amsterdam 1998. Begrip, empathie en verandering van binnenuit staan centraal tijdens ‘weerbare stemmen vertellen’. Tijdens deze vertelbijeenkomst hoor je over de uitdagingen van lhbti+ personen met een migratieachtergrond en vieren we de successen in de beweging naar meer acceptatie en emancipatie. Ook leer je hoe verhalen de houding van mensen kunnen veranderen en mensen kracht kunnen geven. Je krijgt een beeld van de rol van gemeenschapsleiders, (zelf)organisaties die mensen met een migratieachtergrond vertegenwoordigen, maatschappelijke organisaties, instellingen en overheden bij de ondersteuning van weerbare stemmen van binnenuit. Tijdens de vertelavond krijg je de kans om kennis te maken met het werk van de alliantie en kun je bovendien gratis de tentoonstelling over de Gay Games bezoeken.

Maak kennis met Dounia Jari

Gastvrouw van ‘weerbare stemmen vertellen’ is een dynamische pleitbezorger voor lhbti+ moslims in Nederland en in het buitenland. Dounia Jari is betrokken geweest bij het opstarten van het European Queer Muslim Network. Jari zet zich nu in als senior preventiemedewerker en trainer bij RADAR voor een mooiere en betere maatschappij. Haar specialisme is seksuele diversiteit en intersectionaliteit en haar belangrijkste les uit de ‘school of life’ is geduld hebben en blijven werken aan je dromen.

Zij creëert bewustzijn en pleit voor een samenleving waarin we de kracht van diversiteit en intersectionaliteit waarderen. Als journalist, trainer en manager van beroep, met een passie voor muziek en een onvoorwaardelijke liefde voor (motor)rijden, kun je haar diverse identiteit omschrijven als haar levensmotor.

Portretfoto van Dounia Jari

De queer blik van een nieuwe generatie lhbti+ personen

In de tentoonstelling ‘Gay Games Amsterdam 1998 – 2023: Een queer terugblik’, van 23 juni 2022 – 26 januari 2024 te zien in het Amsterdam Museum, neemt gastconservator Feargal Agard ons mee terug in de tijd. Feargal is te jong om de Gay Games actief meegemaakt te hebben. Daarom kijkt hij met de queer blik van een nieuwe generatie lhbti+ personen naar Gay Games Amsterdam 1998 en laat ook nieuwe verhalen aan bod komen. Fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron maakten portretten van acht lhbti+ sleutelfiguren, die deels voor het eerst hun herinneringen aan deze unieke week delen.

In de eerste week van augustus 1998 kwamen tienduizenden homoseksuele mannen en lesbische vrouwen naar Amsterdam. In alle straten en stegen van de binnenstad liepen de vele bezoekers en deelnemers aan Gay Games Amsterdam 1998 rond. De sfeer was ongekend vrolijk en vriendelijk en ook de Amsterdammers genoten. Overal zag je Gay Gamers met hun gele deelnemerskaart om de nek. De winnaars pronkten met hun medailles. Iedereen was onder de indruk van de gastvrijheid van de Amsterdammers en het gemeentebestuur, van de tolerante sfeer in de stad en van het enorme sport – en cultuurprogramma. Het werd voor velen de week van hun leven en een hoogtepunt in de geschiedenis van de lhbti+ emancipatie. Dat wordt dit jaar gevierd met allerlei bijeenkomsten, speciale websites en tv-programma’s, en een tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

Verandering van Binnenuit

‘Weerbare stemmen vertellen’ wordt georganiseerd door de Alliantie Verandering van Binnenuit in samenwerking met de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998 en het Amsterdam Museum.  De Alliantie Verandering van Binnenuit werkt sinds 2018 aan gelijkheid, veiligheid en acceptatie van vrouwen en van lhbti+ personen. De alliantie richt zich daarbij op de migranten- en vluchtelingengemeenschappen in de Nederlandse multiculturele samenleving. Dat doen we niet van ‘bovenaf’ maar van ‘binnenuit’. Zeven organisaties hebben in 2018 hun krachten gebundeld onder de noemer ‘Consortium Zelfbeschikking’. Het gaat om het Inspraakorgaan Turken (IOT), Stichting Kezban, Federatie van Somalische associaties in Nederland (FSAN), Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), Stichting Landelijke Werkgroep Mudawwanah, HTIB (Turkse arbeidersvereniging in Nederland) en Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON). Samen met LCC+ en Movisie vormen zij de Alliantie Verandering van Binnenuit.

Lees hier meer over de Alliantie Verandering van Binnenuit