Vermoedens van huiselijk geweld? Praat erover

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn in één jaar tijd slachtoffer geweest van huiselijk geweld, blijkt uit de Prevalentiemonitor 2022 van het CBS. Omstanders spelen een belangrijke rol om de cyclus van geweld te doorbreken. Nelleke Westerveld, deskundige huiselijk geweld bij Movisie, deelde in verschillende televisieprogramma’s wat je kunt doen als je vermoedens hebt van huiselijk geweld bij iemand in je omgeving.

Naar aanleiding van de campagne ‘Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken’ vroeg Een Vandaag aan Westerveld waarom het zo moeilijk is om als naaste in actie te komen als je je zorgen maakt over mogelijk geweld in een gezin of relatie. En als je besluit in te grijpen, wat kun je dan doen om te helpen?

Westerveld: ‘Schaamte en angst speelt een grote rol bij slachtoffers van huislijk geweld, wat kan leiden tot het verborgen willen houden. Tegelijkertijd zien we dat omstanders wel signalen opvangen.’ Weten wat je kunt doen als je vermoedens hebt van huiselijk geweld? Kijk op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

Bekijk de uitzending hier terug (vanaf min. 21:20)

De campagne ‘Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken’ stimuleert omstanders om het gesprek aan te gaan met een vermoedelijk slachtoffer als zij zich zorgen maken. De campagne ‘is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV).

'Ga het gesprek aan en zorg voor veiligheid'

Deze week kwam het CBS ook met nieuwe cijfers waaruit blijkt dat bij 6 op de 10 vrouwen die in de afgelopen vijf jaar werden vermoord, de dader vermoedelijk een (ex-)partner is. Dit was aanleiding voor RTL-nieuws om Nelleke Westerveld te vragen wat je kunt doen als je vermoed dat iemand in je omgeving slachtoffer is van een gewelddadige (ex-)partner. Ook zij benadrukt het belang van het gesprek aangaan, onder vier ogen. ‘Stel vragen, zoals: kunnen we je wat vaker zien? Kan ik een keer alleen met jou op pad?’ Ook vraagt ze aandacht voor het moment dat een slachtoffer de partner besluit te verlaten. Dat kan voor de pleger een trigger zijn en het geweld juist verergeren. Zorg er daarom altijd voor dat het slachtoffer op een veilige plek is.

Bekijk de uitzending hier terug (vanaf min. 3:25)

Over waarom het zo lastig is om femicide te voorkomen en in te grijpen in een gewelddadige relatie organiseerden we eerder een documentaire-avond. Lees de terugblik hier. 

Heb je hulp nodig na geweld of bedreiging thuis, door je partner of een naaste? Of ken je iemand bij wie dit speelt? Bel bij direct gevaar 112. Bel Veilig Thuis voor advies of hulp via 0800-2000 (gratis en kan anoniem).