Movisie in de media maart 2024
Dít gebeurt er een half jaar na een pijnlijk rapport over discriminatie
Het verwerpen van de Wet gelijke kansen bij werving en selectie door de Eerste Kamer is een enorme gemiste kans, stelde Movisie afgelopen maand in Binnenlands Bestuur. Objectief werven en selecteren, kern van de wet, is namelijk de beste manier om discriminatie op de arbeidsmarkt daadwerkelijk aan te pakken. Nu dat niet landelijk bij wet wordt geregeld, zijn de gemeenten aan zet. De pers schreef in maart ook over hoe de gemeente Amersfoort na een rapport van KIS interne discriminatie voortvarend oppakt. Veel aandacht in de media was er voor de intentieverklaring van 20 ‘veilige steden’ om straatintimidatie aan te pakken. Ook de positieve reacties daarop stemmen hoopvol.
Twintig gemeenten ondertekenen verklaring over aanpakken straatintimidatie vrouwen
Op 8 maart 2024 meldt het NRC: ‘Twintig gemeenten hebben donderdag samen met demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) een verklaring ondertekend dat zij onveiligheid van vrouwen op straat en bij het uitgaan gaan aanpakken. Dat melden de gemeenten vrijdag, op Internationale Vrouwendag. Het collectief wil onder meer bewustzijn over intimiderend of anderszins onprettig gedrag bij mannen en jongens vergroten. Het ministerie financiert het initiatief gedeeltelijk.’ Ook veel lokale en regionale media publiceren die dag over de bijeenkomst die vanuit het Movisie project Veilige Steden is georganiseerd. De reacties op het initiatief van Veilige Steden zijn zeer positief. RTV Oost: ‘’Ik vind echt dat het hoop geeft dat de grote steden, onder meer in Overijssel, vandaag met de boodschap komen dat de straatintimidatie van vrouwen hard zal worden aangepakt. Dat de steden zich sterk willen maken voor meer veiligheid voor vrouwen op straat is mooi, maar helaas ook noodzaak’, luidt het statement van Yetta Hulst van Stichting Intercultureel Vrouwencentrum Enschede vandaag op 8 maart, op Internationale Vrouwendag.’ Zowel het NOS Journaal als RTL Nieuws waren op 8 maart aanwezig bij de ondertekening in het Stadhuis van Arnhem. Het RTL Nieuws interviewde ook Movisie projectleider Djoeke Ardon. Ook in het Radio 1programma Met het oog op morgen (8 maart) legde Ardon uit hoe de straat veiliger moet worden voor vrouwen.
‘Gemeenten aan zet na sneuvelen wet gelijke kansen’
‘Aanpak van discriminatie kan volgens Movisie ook op lokaal niveau, bijvoorbeeld via het lokale bedrijfsleven en netwerken van ondernemers’, schrijft Binnenlands Bestuur op 29 maart 2024. ‘Nu de wet er niet door is gekomen, zijn gemeenten aan zet’, zegt Movisie-onderzoeker Hanneke Felten. ‘Aanpak van discriminatie kan ook op lokaal niveau heel goed, bijvoorbeeld via het lokale bedrijfsleven en de lokale netwerken van ondernemers. Spoor ze aan om aan de slag te gaan met objectief werven en selecteren. En wijs ze op de grote voordelen die dat ook voor werkgevers heeft.’ Movisie hoopt dat de werkgeversorganisaties VNO/NCW en MKB hieraan meewerken. Zij voerden een lobby tegen de Wet gelijke kansen bij werving en selectie en beloofden dat zij zouden laten zien dat ze ook zonder wet arbeidsmarktdiscriminatie willen aanpakken. ‘We hopen dat zij deze belofte gestand doen’, aldus Movisie.
Rel in dartswereld: hoe gaan we om met transgender vrouwen in de topsport?
'De Nederlandse Darts Bond geeft een belangrijk signaal af naar de sportwereld'
‘Een inclusieve maatschappij, waarin iedereen kan zijn wie die wil: het brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld in de topsport. Hoe gaan we om met transgender vrouwen die meedoen in vrouwencompetities en daar hun concurrentie aftroeven?’, meldt de EO in het programma Dit op 27 maart 2024. ‘Topspeelsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf zijn uit het Nederlands team gestapt. De reden daarvoor? Ze willen niet langer in één ploeg samenspelen met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven. De Nederlandse Dartsbond (NDB) betreurt het besluit van Anca Zijlstra en Aileen de Graaf om uit het team te stappen. Directeur Paul Engelbertink laat weten dat de bond zich vasthoudt aan de richtlijn van NOC*NSF. Daarin staat dat sport voor iedereen toegankelijk is en een thuis moet bieden, ongeacht sekse of gender. Lhbtiqa+ expert Charlot Pierik (Movisie) vindt dat de Nederlandse Darts Bond een belangrijk signaal afgeeft naar de sportwereld en laat zien wat er nodig is voor een inclusief sportklimaat. Ze zegt dat trans- en genderdiverse sporters niet altijd zichzelf kunnen zijn, zowel in de topsport als de amateursport. Ook bij sporters heersen vooroordelen die ervoor zorgen dat genderdiverse sporters niet altijd comfortabel of zelfs veilig zijn als ze sporten. In een maatschappelijk klimaat waar sprake is van groeiende onveiligheid en intolerantie naar trans personen heeft de Nederlandse Darts Bond een positieve sociale norm gesteld. Daarom is deze reactie van de NDB een schot in de roos - of misschien zelfs een triple 20.’ Op 26 maart plaatste ook het ANP Expert netwerk een quote van Pierik hierover.
Dít gebeurt er halfjaar na pijnlijk rapport discriminatie gemeente Amersfoort: ‘Heeft mensen ogen geopend’
‘Een leidinggevende die vindt dat medewerkers geen hoofddoek zouden mogen dragen, racistische ‘grapjes’ en collega’s met een migratieachtergrond die alsmaar geen promotie krijgen. Het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) bracht in oktober 2023 een pijnlijk rapport naar buiten. Daarin staan heftige ervaringen van 30 gemeenteambtenaren met een migratieachtergrond in zes gemeenten, waaronder Amersfoort’, schrijft het AD op 13 maart 2024: ‘Voor veel Amersfoorters is het een pijnlijk rapport om flink van te schrikken. Voor anderen is het een bevestiging van wat ze allang weten. Bij Amersfoort en vijf andere onderzochte gemeenten is sprake van discriminatie en racisme op de werkvloer. Hoe pakt de gemeente Amersfoort dit probleem bijna een halfjaar later aan? ’Het is héél hard binnengekomen’, zegt wethouder Micheline Paffen (Diversiteit, CDA): ‘We hebben een vertrouwenspersoon met migratieachtergrond aangesteld en we gaan nog twee nieuwe mensen aanstellen’, zegt ze. ’Managers krijgen training over het onderwerp. We kijken ook naar een andere manier om werknemers aan te nemen of promotie te geven.’ Ook RTV Utrecht besteedde hier op 13 maart aandacht aan: ‘Een commissievergadering met een totaal andere setting. Midden in de vergaderzaal, in een kleine kring, gingen raadsleden met elkaar in gesprek over het rapport. "Verrast", "geschokt", en "zorgelijk" zijn termen die gebruikt werden om de eerste reactie op het rapport te schetsen. Niet voor iedereen kwam de uitslag als een verrassing. "Ik had het wel verwacht", zegt Tahsin Bülbül (Denk). Ook voor raadslid Youssef-el Messaoudi (GroenLinks) kwam de uitslag van het rapport niet als een verrassing. "Hèhè, eindelijk hebben we het op papier staan", beschrijft hij zijn eerste reactie. Beide raadsleden gaven aan al signalen te hebben meegekregen van medewerkers.’
Familiedrama's uitgelegd: wat bezielt een moeder die haar kind doodsteekt?
Op 9 maart meldt Omroep Brabant: ‘In Boekel stak een 42-jarige moeder deze week haar kinderen neer, waarna ze zichzelf van het leven beroofde. Een jongetje (12) overleed, zijn zusje (10) is buiten levensgevaar. De schok is groot, want hoe kan een moeder hiertoe in staat zijn?’ ‘Ook Nelleke Westerveld, expert huiselijk geweld bij kennisinstituut Movisie, ziet die patronen. Tegelijkertijd stelt ze dat mensen zich niet moeten blindstaren op familiedrama's als losstaand incident. Volgens Westerveld is veel overlap tussen verschillende soorten geweld, ook bij familiedrama's. ‘Ik denk dat er veel misgaat bij het gebruik van het woord familiedrama. Het is een drama, ja, maar het is meer dan dat. Je hebt verschillende vormen van geweld en tussen die vormen is veel overlap’, zegt Westerveld. Zo komen partnergeweld en kindermishandeling vaak samen voor in een gezin, en zelden afzonderlijk. ‘Het meeste huiselijk geweld zit écht in het gezin en is structureel van aard. Maar dat geldt vooral voor huiselijk geweld. Een familiedrama ligt ingewikkelder.’ Dit laatste wordt bevestigd als een andere journalist van Omroep Brabant op 17 maart dit artikel combineert met een geheel andere zaak in Mierlo waarbij een man zijn vrouw vermoordde. Als reactie op de verwarring die dit veroorzaakte op sociale media publiceerde Movisie het verhelderende artikel Waarom je niet van een familiedrama spreekt bij huiselijk geweld op 18 maart 2024.
Jongeren met schulden: een maatschappelijk probleem
Movisie besteedde aandacht aan de Week van het geld (vanaf 11 maart 2024) waarin Wijzer in geldzaken zich op kinderen en jongeren richtte. Het doel is om hen weerbaarder maken voor de gevaren van de vele online verleidingen zoals kopen op afbetaling, online gokken, crypto, geldezels en de beïnvloeding van influencers. Marc Mulder, senior ervaringsdeskundige bij Movisie, maakt in een opinie op 26 maart 2024 ook een kanttekening: ‘Dat is een goede zaak, en belangrijk, dat zeker. Maar een onderzoek van Hogeschool Inholland laat zien dat de belangrijkste oorzaak voor het niet zoeken van hulp ligt bij het feit dat geldproblemen en schulden voornamelijk als een individueel probleem wordt gezien. Terwijl deze problemen vaak maatschappelijk van aard zijn. Ook jongeren zelf leggen de verantwoordelijkheid voor het ontstaan van schulden grotendeels bij zichzelf. Zij willen het probleem eerst zelf oplossen en wachten met hulp vragen. Jongeren geven aan dat zij drie dingen belangrijk vinden bij het bespreekbaar maken van hun geldproblemen: oordeel niet over hen, bied praktische hulp en ga vertrouwelijk om met de informatie.’ Omroep Wetering, die programma’s maakt voor diverse lokale omroepen, interviewde Mulder hierover naar aanleiding van zijn quote op ANP Expert Netwerk.