Website Ervaringskennisplein gelanceerd

Vind gemakkelijk informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid

Op 1 februari 2024, tijdens de bijeenkomst Ervaringskennis: geen brug te ver in Arnhem, lanceren vier organisaties de website www.ervaringskennisplein.nl. Mensen kunnen hier terecht voor informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Ook kunnen ze via de al eerder gelanceerde Helpdesk Ervaringsdeskundigheid ondersteuning krijgen bij het zoeken, vinden of duiden van informatie over deze onderwerpen.

Informatie over ervaringsdeskundigheid is momenteel versnipperd en daarom lastig te vinden. Het Ervaringskennisplein brengt daar verandering in. Deze website bundelt betrouwbare informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en maakt deze toegankelijk voor iedereen. Dat is hard nodig, want de inzet van ervaringsdeskundigen neemt toe en het beroep van ervaringsdeskundige wordt steeds meer geprofessionaliseerd.

Het nieuwe platform is het resultaat van samenwerking tussen de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), Valente, MIND en Movisie.

Ga naar de website

Geen brug te ver 

Het Ervaringskennisplein is gelanceerd op 1 februari op de bijeenkomst Ervaringskennis: geen brug te ver, georganiseerd door Movisie. Tijdens dit evenement kunnen hulpverleners, ervaringsdeskundigen zelf, cliëntenorganisaties, gemeenten, onderzoekers en andere geïnteresseerden ideeën uitwisselen over dit onderwerp.

Helpdesk

Via de nieuwe website kun je ook contact krijgen met een speciale Helpdesk Ervaringsdeskundigheid. Deze helpdesk brengt je in contact met mensen die veel weten over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en die jou kunnen ondersteunen bij het zoeken, vinden of duiden van informatie. Ze kunnen je de informatie geven die je zelf niet kunt vinden, of toelichting geven op zaken die je niet begrijpt.

Wat is ervaringsdeskundigheid?

Ervaringskennis is, naast praktijkkennis en wetenschappelijke kennis een aparte en belangrijke kennisbron. De waarde ervan wordt steeds breder erkend. Ervaringskennis wordt verkregen door ondervinding, die heeft geleid tot inzicht en betekenis. Wanneer ervaringskennis is verrijkt met ervaringskennis van anderen, spreken we over collectieve ervaringskennis.

Ervaringsdeskundigen zetten hun collectieve ervaringskennis op professionele wijze in. Daarbij maken ze gebruik van competenties die ze opdoen door training, opleiding en praktijkervaring. Ervaringsdeskundigen worden steeds vaker en breder ingezet. Bijvoorbeeld bij het aanpakken van huiselijk geweld of bij het meedenken over het omgaan met ‘opgroeien in armoede’.