Zo help je mensen met een beperking aan vrijwilligerswerk

Inspiratiebundel talenten samen benutten

Slechts 9% van de mensen met een licht verstandelijke beperking doet vrijwilligerswerk tegenover 36% van de totale bevolking. Terwijl ze daar wel voor in zijn. Vrijwilligerswerk leidt tot meer zelfvertrouwen, contacten en structuur, blijkt uit onderzoek van NIVEL. Maar hoe zorg je nu dat ook deze groep kan meedoen en een passende vrijwilligersplek vindt?

Met het project ‘Talenten samen benutten’ dat Movisie twee jaar geleden samen met zorgorganisaties MEE IJsseloever en Heliomare startte, blijkt dat het heel goed mogelijk is om deze doelgroep naar vrijwilligerswerk te begeleiden. De ervaringen die zijn opgedaan in Deventer, Zaandam en Almere staan nu beschreven in de inspiratiebundel Talenten samen benutten.

Bekijk de inspiratiebundel

Ketensamenwerking

Het project kent twee belangrijke pijlers: een training voor mensen met een beperking en ketensamenwerking tussen de zorgorganisatie, vrijwilligerscentrale en ontvangende organisatie. Organisaties moeten elkaar kennen en investeren in een goede manier om mensen te begeleiden. Dat betekent dat er samenwerking moet komen tussen professionele zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligerscentrale en vrijwilligersorganisaties. Ketensamenwerking dus.

Mattijs: 'Door mee te doen aan dit project vond ik vrijwilligerswerk en kwam er voor mij weer een dagstructuur. Ik kon mijn kennis delen, hoorde weer ergens bij en zo kwam ik uit mijn isolement.'

Training

Met de training Focus op talent krijgen mensen met een beperking inzicht in wat ze kunnen en wat ze als vrijwilliger kunnen betekenen, ontdekken ze welke vormen van vrijwilligerswerk er zijn en wat bij hen past. Ook gaan ze op bezoek bij vrijwilligersorganisaties en leren hoe ze bij een organisatie aan de slag kunnen.

Valkuilen en successen

Verschillende organisaties hebben de afgelopen twee jaar op verschillende locaties ontdekt wat hierin wel werkt en wat niet. Wat valkuilen zijn en waar successen liggen. Hoe je vrijwilligersorganisaties bereikt en hoe je mensen met een beperking motiveert. Het effect van de training Focus op talent is beschreven in de monitor van Movisie: Samen Talenten Benutten. (LINK)

In de inspiratiebundel lees je meer over het project, de ketensamenwerking, de training ‘Focus op Talent’, en vind je filmpjes met ervaringen en tips van de deelnemers. De bundel dient ter inspiratie voor gemeenten, vrijwilligersorganisaties en -centrales en zorg- en welzijnsorganisaties.

De ervaring van: Petra Benschop, ambulant begeleider bij Heliomare

‘We vonden dit project destijds vanuit Heliomare een mooie kans om mensen met een beperking beter te laten participeren in onze gemeente via het vrijwilligerswerk. We hoopten dat veel vrijwilligersorganisaties hun deuren zouden openzetten om deze mensen een kans te geven.’

‘De trainingen vormen een hele goede basis: ‘Focus op talent’ voor de vrijwilliger en ‘Hoe coach ik een bijzondere vrijwilliger?’ voor de organisaties. De materialen voor de training zijn uitstekend. Verder is het belangrijk om te zorgen voor een goede samenwerking met de diverse organisaties en verantwoordelijkheid te delen.’