Ik heb dag 4 van de Challenge Armoede afgerond

Bedankt voor jouw deelname aan de vierde dag van de Challenge Armoede. Op deze pagina vind je een korte terugblik, wat extra informatie en een evaluatieformulier.

Onderzoek toont aan dat mensen onder invloed van chronische stress, veroorzaakt door bijvoorbeeld schaarste, de volgende kenmerken vertonen:

  • Emoties en korte termijn verlangens zijn leidend
  • Gevoel van chaos en verlies van grip
  • Moeite met leren en onthouden van informatie
  • Zwart-wit denken en oordelen: minder gevoelig voor feitelijke informatie
  • Wantrouwen
  • Inertie: mensen hebben moeite positieve intentie om te zetten in actie
  • Schaamte en vermijdingsgedrag
  • Eenzaamheid en isolement
  • Verlies van perspectief

Wat doe je als mensen schaarste ervaren?

  1. Basishouding: realiseer je dat mensen niet in armoede leven uit onwil of gebrek aan motivatie. Benader hen vanuit een oordeelvrije houding en straal rust uit. Als jij rust uitstraalt, geef je de persoon tegenover je ook ruimte om na te denken en aan zijn of haar problemen te werken.
  2. Doorvragen: check in gesprekken met mensen altijd of het hen lukt om rond te komen. De ervaring leert dat mensen dit niet vervelend vinden, veelal ervaren zij dit juist als een opluchting. Vraag altijd goed door. Houden ze geld over aan het eind van de maand? Zo nee, wat is voor hen dan het lastigste om te betalen? Zorg dat je goed inzicht krijgt in wat er speelt (achterhaal bijvoorbeeld van welke van de vier vormen van schulden er sprake is), dat helpt jou om je vervolgstappen te bepalen.
  3. Richt je op het opheffen of verminderen van schaarste. Maken mensen wel gebruik van alle inkomensondersteunende voorzieningen waar zij recht op hebben? Dit kun je checken via Bereken uw recht (nibud.nl).
  4. Check altijd of er ook kinderen betrokken zijn. Want, het armoederisico onder eenoudergezinnen met minderjarige kinderen is het grootst. Veel kinderen hebben last van de stress die heerst in huis en hebben minder toegang tot sport en cultuur. Op de site Samen voor alle kinderen kun je kijken welke aanvullende financiële maatregelen er zijn waarmee je een gezin kunt ondersteunen. Besteed ook aandacht aan wat je op psycho-sociaal vlak voor kinderen kunt betekenen. En lees deze handreiking voor sociaal professionals: ‘Omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein’.
  5. Ken de lokale sociale kaart. Denk aan een voedselbank, noodfonds, schuldhulpmaatje als er sprake is van problemen met budgetteren. Verwijs bij ernstige schulden – in geval van crisis of als mensen schulden niet binnen drie jaar af kunnen lossen – altijd door naar schuldhulpverlening in jouw gemeente.
Ook is het belangrijk te beseffen dat het hebben van (ernstige) schulden een belangrijke risicofactor is voor suïcidaliteit. Mensen kunnen zich machteloos voelen en geen uitweg meer zien. 113 Zelfmoordpreventie stelt dat het wenselijk is dat iedereen binnen de schuldhulpverlening - deurwaarders en buurt/wijkteams - getraind wordt om suïcide gedachten te signaleren. Immers, zij hebben dag in, dag uit persoonlijk contact met mensen uit de risicogroep. Door signalen van suïcidaliteit op te vangen en hier zelf het gesprek over aan te gaan kun je een verschil van leven en dood maken. Volg hier de online training Suïcidepreventie van 113

Wat vond je van deze opdracht?

Laat het ons hieronder weten.

Evaluatie Challenge Armoede dag 4 - 2022