Ruimte voor ontwikkeling in wijkteams

Hoe kun je slim leren in de dagelijkse hectiek van het sociaal (wijk)team?

25 januari 2018

Hoe bied je als wijkteam effectief hulp en ondersteuning? De transformatie daagt uit om hierover nieuwe kennis en inzichten te ontwikkelen. Kant-en-klare oplossingen bestaan niet, deze moeten in de praktijk al doende ontwikkeld worden. De zoektocht naar nieuwe werkwijzen en een andere invulling van het werk vergt ruimte en tijd.

Waar kennis ontbreekt, grijpt het sociaal domein nog vaak terug op traditionele vormen van leren, zoals trainingen. Voor het trainen van vaardigheden, zoals motiverende gespreksvoering, volstaat dit. Het is echter ontoereikend voor de grotere opgave waar de wijkteams voor staan.

In deze publicatie lees je hoe geleerd kan worden tijdens het werk, van casuïstiek en van experimenten. Zo hoeft het leren niet een extra klus te zijn. Ook vind je er concrete handvatten om bewust te leren, ofwel slim en effectief te leren van ervaringen.

Challenge #Groeikracht

In het kader van deze publicatie organiseerde Movisie de challenge Groeikracht voor wijkteams. Deelnemers aan deze challenge ervaarden in de week van 22 januari (2018) hoe je met kleine acties, dichtbij het werk, nog meer kunt bereiken. Zo'n 600 sociale professionals meldden zich aan. Zij ontvingen elke dag een e-mail met een opdracht in hun mailbox. Nieuwsgierig? Alle opdrachten kun je terugvinden op www.movisie.nl/challenge.