Themadossier Israël – Palestina

De situatie in Israël en Palestina heeft ook onmiskenbare invloed op de verhoudingen in de Nederlandse samenleving. Professionals in het sociaal domein merken die gevolgen direct in hun uitvoeringspraktijk. Hoe kun je hier mee omgaan? Hoe kun je gespannen situaties ontzenuwen en zelfs verbinding maken? Dit dossier helpt je op weg.

Als het stormt in de wereld, waait het ook in Nederland

Wat we hier in Nederland ervaren, is niet te vergelijken met wat inwoners van Palestina en Israël doormaken. Of met het verdriet, de zorgen en onmacht van hun familie en vrienden, ook die in Nederland. In ons land raakt het conflict verschillende mensen op verschillende manieren. Zo worden Nederlanders uit Palestina en Israël extra hard getroffen. En het raakt mensen uit bijvoorbeeld Syrië, Oekraïne, Afghanistan of Libanon, die de oorlog in hun eigen land ontvluchtten. Zij worden nu opnieuw met hun eigen pijn en trauma’s geconfronteerd. Ook moslims en joden in Nederland hebben het zwaar te verduren. Discriminatie tegen hen is opgelaaid en er zijn steeds meer signalen van haatspraak en bedreigingen.

Onderbouwde praktijkkennis en wetenschappelijke informatie

Voor elke groep, voor ieder individu geldt dat erkenning en begrip essentieel is. Of het nou op het werk is, op school of in de wijk. Het is voor professionals belangrijk hier oog voor te hebben en ruimte te bieden om hierover ervaringen of emoties te delen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want het uiten van verschillende perspectieven kan voor ongemak, spanningen en conflict zorgen tussen mensen en zelfs leiden tot polarisatie en discriminatie. Je hoeft maar een blik te werpen op online platforms en je krijgt een idee van wat er ook in de wijk of buurt zou kunnen gebeuren. Hoe ga je hier als professional in het sociaal domein mee om? In dit dossier vind je relevante, onderbouwde praktijkkennis en wetenschappelijke informatie die je daarbij op weg kunnen helpen.
 

Artikelen en publicaties