Vrijwillige inzet goed organiseren

Toolkit Zorg beter met vrijwilligers

30 juni 2016

De inzet van vrijwilligers maakt de zorg beter. Dat gaat niet zonder betere zorg vóór vrijwilligers. De toolkit Zorg beter met vrijwilligers helpt beroepskrachten om vrijwillige inzet goed en structureel te regelen.

Wat levert Zorg beter met vrijwilligers op?

U vindt in de toolkit niet alleen achtergrondinformatie om het vrijwilligerswerk goed te organiseren, maar ook ideeën, leestips, handige links en downloads naar bruikbare instrumenten zoals scans en modellen.

De focus ligt vooral op vrijwilligerswerk in en vanuit zorgorganisaties. Bent u geïnteresseerd in de organisatie van vrijwilligerswerk bij cliënten thuis? Ook dan kunt u met de tips in deze toolkit zeker uw voordeel doen.

Hoe werkt Zorg beter met vrijwilligers?

In de toolkit komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Beleid en Organisatie
  Dit thema geeft een overzicht van de zaken die van belang zijn voor een toekomstgericht vrijwilligersbeleid en voor een slimme organisatie. Laat vrijwilligers tot hun recht komen, in lijn met de doelstellingen van uw zorgorganisatie.
 • Diverse groepen vrijwilligers
  Dé vrijwilliger bestaat niet. Vrijwilligers zijn er immers in alle soorten en maten. Een goede gezondheidszorg houdt rekening met verschillen tussen mensen. Ook als het gaat om het vrijwilligersbestand.
 • Grenzen trekken
  Aangeven van grenzen is niet alleen van belang voor de vrijwilligers, maar ook voor beroepskrachten en cliënten. Zijn de grenzen echter ook rekbaar als je daarover duidelijke afspraken maakt?
 • Samenwerking
  Vrijwilligers en zorgmedewerkers komen elkaar steeds vaker tegen op de werkvloer. Dat verbetert de zorg, maar vergroot ook de kans op een stroeve omgang. Want hoe goed bedoeld ook, de samenwerking tussen vrijwilligers en zorgmedewerkers verloopt niet altijd vlekkeloos. Hoe komen zij tot een prettige en effectieve samenwerking?
 • Nieuwe werkterreinen
  De behoeften en vragen van cliënten veranderen. En daarmee verandert ook de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe varianten van vrijwilligerswerk.

Contact

Cecil Scholten
Vilans
T (030) 789 24 11
E c.scholten@vilans.nl

Downloads

Toolkit-Zorg-Beter-met-Vrijwilligers.pdf 2.84 MB