8 maart internationale vrouwendag: 20 steden pakken straatintimidatie aan

Op 8 maart 2024 maken Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en bestuurders van 20 gemeenten in Arnhem bekend hoe zij de veiligheid en weerbaarheid van vrouwen en meisjes willen bevorderen. Deze 20 ‘veilige steden’ zetten zich gezamenlijk in voor de veiligheid van meisjes en vrouwen op straat en in het uitgaansleven. Tijdens de bijeenkomst wisselen de bestuurders uit wat ze de komende jaren gaan doen en delen ervaringen en tips.

Waarom is deze aanpak hard nodig?

  • Twee derde van de meisjes en vrouwen (12-25 jaar) is in de afgelopen jaren wel eens lastiggevallen op straat. Ze werden nagefloten of nageroepen en soms ook achternagelopen. Bij mannen en jongens is dit een derde.
  • Bijna 20 procent van de meisjes en vrouwen werd meer dan 5 keer ongewenst nagefloten in een jaar.
  • Een derde van de meisjes en vrouwen voelde zich door dit gedrag bang of onveilig. Voor jongens en mannen was dit 6 procent, aldus het CBS.

Wat zijn de ambities?

Straatintimidatie beperkt meisjes en vrouwen in hun veiligheid en hun vrijheid, het is voor hen onveiliger om in de openbare ruimte te zijn. Dat moet stoppen. De veilige steden hebben daarbij de volgende ambities:

  • (Seksuele) straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen en meisjes nemen af.
  • Vrouwen en meisjes voelen zich gesteund, veilig en weerbaar in de openbare ruimte en tijdens het uitgaan.

Celia Okoro, nachtburgemeester van Nijmegen: ‘Mede dankzij het programma Veilige Steden kan ik me in Nijmegen inzetten om samen met de gemeente, jongeren, ondernemers en makers te werken aan sociale veiligheid, zodat de nacht voor iedereen een periode van zelfexpressie, veiligheid en daarmee vrijheid kan zijn.’

Verder lezen?

Dit artikel verscheen op de website van het programma Veilige Steden.

Lees het volledige artikel