Onderzoek: jonge mannen vinden seksueel ongewenst gedrag niet oké

Uit nieuw onderzoek door IPSOS in opdracht van Plan International blijkt dat veel jonge mannen zeggen dat zij seksueel ongewenst gedrag niet acceptabel vinden. En ook hun sociale omgeving deelt dit: zo zegt acht op de tien jonge mannen dat niemand van zijn vrienden het oké vindt om een vrouw lastig te vallen op straat en dat zijn vrienden op hem neer zouden kijken als hij dat wel zou doen. Ook geeft driekwart van de mannen aan zijn vrienden aan te spreken op seksueel ongewenst gedrag richting vrouwen.

Verder blijkt dat het grootste gedeelte van de jonge mannen ongewenst gedrag richting vrouwen, zoals betasten en het naroepen met seksuele en beledigende opmerkingen, ook herkent als seksueel ongewenst gedrag. Op ruim de helft van de mannen die hier getuige van zijn geweest, maakte dit veel indruk. Dit is positief. Het herkennen van seksueel grensoverschrijdend gedrag is de eerste stap die nodig is voor actieve omstanders die elkaar aanspreken op negatief gedrag. En daar moeten we naar toe bij straatintimidatie.

Ingrijpen door omstanders werkt goed

Uit onderzoek is namelijk bekend dat het activeren van omstanders heel goed werkt tegen seksueel ongewenst gedrag. Het aanspreken en dus het ingrijpen door omstanders werkt goed voor het communiceren van de sociale norm. Naast dat de situatie zelf vaak positief beïnvloedt wordt door het ingrijpen van een omstander, ontvangt de pleger ook direct feedback op zijn gedrag. Dit werkt activerend bij gedragsverandering, omdat de schuld of schaamtegevoelens een motivatie vormen om er op te letten dat een situatie niet meer voorkomt. 

Verder lezen?

Dit artikel verscheen op de website van het programma Veilige Steden.

Lees het volledige artikel