Aflevering 8: Onderzoekers vertellen over institutioneel racisme

360 graden Movisie Talk

De achtste aflevering van 360 graden Movisie Talk staat nu online! Deze aflevering gaat over institutioneel racisme. Er is vaker sprake van institutioneel racisme dan werd gedacht. Gespreksleider Marcel Ham gaat in gesprek met de onderzoekers van het geruchtmakende racisme-onderzoek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe moeten we dit racisme duiden en hoe ermee te dealen?

Medewerkers bij het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen te maken met verbale agressie vanwege hun etnische achtergrond, huidskleur, cultuur of religie. Ze maken melding van racistische scheldwoorden en racistisch taalgebruik dat soms zeer grof van toon is. Het onderzoek dat eind 2022 werd gepubliceerd loog er niet om. Denigrerende bejegening, racistische grappen, genegeerd en overgeslagen worden – het zijn maar een paar van de moeilijk voorstelbare onrechtvaardigheden die medewerkers van het ministerie treffen.

Lees het onderzoekverslag Racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

In deze talkshow vertellen twee onderzoekers, Jurriaan Omlo en Ahmet Kaya, over wat ze hoorden op het ministerie. Wat vertelden de tientallen medewerkers die ze spraken? Hoe moeten we de ervaringen van medewerkers van het ministerie met racisme begrijpen? Zagen ze patronen uit ander onderzoek? En hoe moeten ministeries en andere organisaties omgaan met institutioneel racisme? Ofwel, hoe stel je aan anderen een norm in een cultuur waar wegkijken, ook van leidinggevenden, de norm lijkt?

Bekijk de aflevering

Hieronder kun je de achtste aflevering terugkijken. Alle afleveringen verschijnen op het YouTube-kanaal van Movisie

In deze aflevering wordt verwezen naar het onderzoek van Movisie over discriminatie in de wijk en hoe je dat tegengaat. Daarover is begin februari een rapport, peiling en factsheet verschenen.

Bekijk de onderzoeksresultaten

Wat is 360 graden Movisie Talk?

In 360 graden Movisie Talk wordt een actuele kwestie van verschillende kanten bekeken met enkele experts. 360 graden Movisie Talk duurt maximaal 30 minuten en vindt maandelijks plaats. Presentatoren zijn afwisselend Marcel Ham en Joline Verloove.

Lees alles over 360 graden Movisie Talk