Do’s en don’ts bij de aanpak van straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven

Gemeenten spelen een essentiële rol in de aanpak van straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. Maar wat maakt een aanpak effectief? Wat kan je beter wel doen, en wat juist niet?

Om te werken aan de veiligheid van vrouwen en meisjes zetten gemeenten allerlei interventies in. Niet iedere interventie is echter even effectief. Deze handreiking is bedoeld om gemeenten te helpen een effectieve aanpak op te zetten, op basis van interventies waarvan we weten dat ze werken. In de handreiking staan drie onderwerpen centraal die voor veel gemeenten belangrijke focuspunten van hun beleid zijn, namelijk:

  1. Preventie
  2. Activeren van omstanders
  3. Het inrichten van meldpunten

In deze handreiking geven we gemeenten meer praktische tips en handvatten over deze drie onderwerpen, in de vorm van concrete do’s en don’ts.  

Bekijk de handreiking op veiligesteden.nl

 

Orange the World

Van 25 november tot 10 december vraagt de wereldwijde campagne Orange the World aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook Movisie doet mee. In artikelen delen we onze kennis over de preventie en aanpak van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit jaar hebben we vanuit Movisie speciale aandacht voor geweld bij scheidingen en de veiligheid van meisjes en vrouwen in steden.