'Met K!X Works krijg je niet alleen de theorie, maar ook het resultaat mee!'

Hans Rutten is consulent Sociale Zaken en trainer van K!X Works bij de gemeente Maastricht Heuvelland. In de 3e editie van het magazine Doen! - dat op 20 september verschijnt - vertelt hij over zijn ervaringen als trainer van de K!X Works training voor jonge statushouders. Alvast een voorproefje.

'Toen de vluchtelingenstroom een aantal jaar geleden op gang kwam, waren wij, net als heel veel andere gemeenten, op zoek naar een goede manier om begeleiding te bieden. We kwamen in contact met Movisie en raakten in gesprek over K!X Works. We dachten dat dit wel eens een goede start zou kunnen zijn. Het was voor ons heel concreet, er lag een training en we konden direct aan de slag met een groep jonge statushouders. We wilden gewoon eens kijken wat het zou opleveren. En dat is goed bevallen!

Ik probeer mensen altijd verder te helpen, K!X helpt mij daarbij.

Ik ben gestart als co-trainer naast een trainer van Movisie. Dit jaar heb ik de training voor het eerst zelf gegeven. Het is ontzettend leuk om te zien dat de deelnemers als individuen binnenkomen en er na een aantal maanden groepsvorming ontstaat. Mensen gaan op elkaar reageren. Het is fantastisch om met een groep jongeren te werken. Ze hebben ambities en willen studeren. Ze zijn nieuwsgierig en willen alles weten, leren en ontdekken. Ze ontwikkelen mooie en realistische plannen.'

Meer dan een theorie

Het waardevolle aan K!X is dat het verder gaat dan alleen maar theorie. De netwerkmeeting en het bedrijfsbezoek, ze zien de dingen in de praktijk. Wat ik zo goed vind aan K!X Works is onder andere de nadruk op een aantal soft skills. Deelnemers hebben daar misschien wel eens ergens oppervlakkig aandacht aan besteed, maar met K!X ga je heel gericht trainen: iedereen gaat met een afgeronde ‘elevatorpitch’ de deur uit. Niet alleen maar met een stukje algemene kennis over presenteren, nee, iedereen heeft een eigen pitch voorbereid en gehouden! Dat geldt ook voor netwerken. Daar is bijvoorbeeld ook wel aandacht voor in ONA (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt), maar bij K!X worden er bedrijfsbezoeken aan gekoppeld en dat maakt het heel concreet, je gaat het gewoon doen!

Motivatie

Ik vind het belangrijk om deelnemers goed te selecteren. We bekijken dan waar iemand mee bezig is. Heeft hij of zij plannen en hoe zijn ze daar mee bezig? En hoe zit het met de motivatie? Dat is nog het allerbelangrijkste! Als iemand gemotiveerd is en een redelijk taalniveau heeft, dan kan hij ver komen.

Vervolgstappen

De meeste deelnemers hebben door de K!X Works-training vervolgstappen gezet op het gebied van een studie of werk. Ze hebben hun netwerk kunnen verbreden en ze zijn geholpen om een gerichte keuze te maken. We hebben veel mensen een concrete vervolgstap kunnen bieden en op langere termijn komen veel deelnemers uit de uitkering.

Ontwikkeling van mensen

Mijn passie is om te werken aan de ontwikkeling van mensen. Met de K!X-methodiek kun je gericht aan de slag en kan ik mensen verder helpen. De methodiek voorziet in een behoefte, en gaat verder dan een standaard-sollicitatietraining. Het wordt concreet gemaakt. Je krijgt niet alleen de theorie, maar ook het resultaat mee!’

Op 20 september verschijnt de 3e editie van het magazine Doen!, een initiatief van K!X Works, dat jonge vluchtelingen en nieuwkomers begeleidt op weg naar een opleiding, stage of baan. Het programma K!X Works van Movisie draait inmiddels in twaalf gemeenten in Nederland. Het blijkt een zeer effectieve aanpak te zijn om jonge statushouders te helpen bij de aansluiting naar vervolg-onderwijs en arbeidsmarkt. De deelnemers leren diverse vaardigheden door middel van trainingen, gastlessen, bedrijfsbezoeken en netwerkmeetings in hun regio. Movisie gaat dit succesvolle project binnenkort uitbreiden naar meer gemeenten. Interesse? Neem dan contact op met Jamal Chrifi.

Eerdere versies van magazine Doen! kan je hier vinden.

K!X is opgenomen in de databank Effectieve sociale interventies van Movisie.