Oekraïnedossier: Kennis voor het sociaal domein

Hoe ga je als ouder om met de vragen van je kind over de oorlog? Waar moet je als zorgprofessional op letten bij gevluchte Oekraïners? En hoe ga je als bestuurder om met de zorgen die inwoners in de gemeente hebben in verband met de oorlog in Oekraïne? De oorlog in Oekraïne heeft ook op de Nederlandse samenleving impact – hoewel de gevolgen voor ons niet vergelijkbaar zijn met wat inwoners van Oekraïne doormaken.

Vanuit verschillende organisaties en kennispartners is er daarom informatie ontwikkeld voor deze doelgroep – of voor professionals die met deze doelgroep werken. 

Informatie over omgaan met oorlog Oekraïne voor ouders en jeugdprofessionals
Ook kinderen ervaren de onrust van de oorlog om hen heen. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) biedt handreikingen om op een goede manier om te gaan met de vragen die kinderen hebben. 

Zorg en ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen 
Het landelijk expertisecentrum Pharos biedt informatie bij vragen rondom de zorg en ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen. In dit dossier ondersteunt Pharos zorgprofessionals en gemeenten met kennis en handelingsperspectieven. 

Informatie voor bestuurders
Welke zorgen hebben inwoners van de gemeente en hoe ga je daar als bestuurder mee om? Binnenlands Bestuur besteedt aandacht aan dit soort vragen.