Regenboogverklaring voor meer kleur in de kerk

Op Valentijnsdag lanceerde LCC+, partner in de Alliantie Verandering van Binnenuit, de regenboogverklaring. Zeven initiatiefnemers hebben deze verklaring geschreven met als doel steun te betuigen aan lhbtiqa+ personen.

De initiatiefnemers zijn zelf christelijk, cisgender en hetero. Samen willen ze kleur geven aan de kerk in Nederland en daarbuiten, en bovendien spijt betuigen over hun wegkijken en stilzwijgen. Ze roepen andere cisgender hetero personen op om de verklaring te ondertekenen en zo kleur te bekennen voor een inclusieve en veilige kerk, en de lhbtiqa+ medemens een hart onder de riem te steken. Ondertekenen kan via de website www.regenboogverklaring.nl.

‘We willen mensen die gekwetst de kerk uitgegaan zijn, of eenzaam zijn in een kerkgemeenschap, laten weten: je staat niet alleen.’

Social media campagne

Initiatiefnemer Daniël Roukema wil met de verklaring laten weten dat de kerk er voor iedereen is, wat vaak niet zo ervaren wordt door lhbtiqa+ personen. ‘We willen mensen die gekwetst de kerk uitgegaan zijn, of eenzaam zijn in een kerkgemeenschap, laten weten: je staat niet alleen.’ De initiatiefnemers hopen op veel ondertekeningen, met name door de stilzwijgende meerderheid. Dat zijn mensen die niets zeggen, maar geen problemen hebben met lhbtiqa+ personen in hun gemeenschap. Daniël hoopt dat deze meerderheid zich laat horen door de verklaring te ondertekenen. Daniël: ‘Zij hebben misschien niet bewust nagedacht over de positie van lhbtiqa+ personen in de kerk, maar hebben geen probleem met bijvoorbeeld de homozegen. We publiceren de verklaring op de dag van de liefde, met Valentijn. En daarna starten we een social media campagne. Onze website is ook in het Engels en in het Spaans vertaald, waardoor we ook christenen in het buitenland willen bereiken via contacten in Amerika en Zuid-Amerika.’ Inmiddels hebben al een paar duizend mensen de verklaring ondertekend.

LCC+ en de Alliantie Verandering van Binnenuit

LCC+ is een koepel van organisaties die samen sterk staan voor een veilige omgeving voor lhbtiqa+ christenen. Sinds 2023 maakt LCC+ deel uit van de Alliantie Verandering van Binnenuit. Sinds 2018 werkt de alliantie aan gelijkheid, veiligheid en acceptatie van vrouwen en van lhbtiqa+ personen, en richt zich daarbij op gesloten gemeenschappen in de Nederlandse multiculturele samenleving. Dat doen we niet 'van bovenaf' maar van 'binnenuit'. De alliantie is een samenwerking tussen het Consortium Zelfbeschikking van organisaties voor en door mensen met een migranten- of vluchtelingenachtergrond, LCC+ en Movisie.