Vruchtbare Vaas

13 oktober 2021

In het voorjaar van 2012 ben ik een paar maanden opgenomen geweest op een gesloten afdeling van een GGZ kliniek. Destijds was ik behoorlijk in de war. Na drie weken zonder vrijheden mocht ik voor het eerst zonder begeleiding naar buiten.

Die dag mag ik naar een werkplaats voor creatieve dagbesteding. Nog versuft van medicatie begin ik in de keramiekwerkplaats voorzichtig een homp klei te vormen tot iets wat nog niet veel is. Maar het is leuk… Zoals zoveel dingen nu eenmaal zijn buiten de geslotenheid van de afdeling.

Een paar maanden later en alweer een tijdje ontslagen uit de kliniek, blijf ik naar de keramiekwerkplaats gaan. Vijftien jaar eerder voltooide ik de opleiding productvormgeving aan de kunstacademie van Arnhem. Langzaam hervind ik plezier in het maken van dingen.

Gaandeweg het proces van herstellen krijg ik in het najaar van mijn psychiater de diagnose Cyclothyme Stoornis (in de DSM4 omschreven als Bipolaire stoornis type 2). De stemmingsstoornis heeft tot dan toe veel aspecten van mijn leven bepaald. Mijn herstel komt goed op gang door de juiste medicatie. Wat later begin ik aan een lang traject van psychotherapie. Ondertussen blijf ik twee keer in week naar de keramiekwerkplaats gaan. In de loop van mijn herstel komt ook het talent om iets te ontwerpen en te creëren weer terug.

In een onbewaakt moment tijdens de koffiepauze zit ik wat te prutsen met post-its. Daar komt een mooie vorm uit naar voren die eigenlijk heel simpel is. De korte zijde had ik dubbel én op elkaar gevouwen tot een punt. De open zijde gaf daardoor een strakke curve in het papiertje. Het lijkt op een blaadje van een bloem. Ik vouw nog twee exemplaren en plaats de drie blaadjes met de punten tegen elkaar. Zo is het ontwerp voor deze vaas ontstaan. Het ontwerp omzetten in klei kost wat meer moeite. Maar uiteindelijk lukt het met een gipsen steunmal. Daarin vorm ik de plakken klei tot de vaas die ik voor ogen had.

Nog in de vochtige klei kraste ik in de buitenzijde van de drie schelpen een vruchtbaarheidsteken. Na het drogen kleur ik de binnenzijde en de krassen aan de buitenzijde met verdunde zwarte klei. Aan de binnenzijde van één schelp kras ik vervolgens mijn logo. Dan wordt de vaas voor het eerst gebakken. Voor de tweede bakronde breng ik een transparante glazuurlaag aan.

De vaas symboliseert voor mij de tweeledigheid van mijn Cyclothyme Stoornis en ook een vruchtbare drie-eenheid. In een periode van ongeveer een jaar heb ik een stuk of 35 van deze vazen gemaakt. De mensen die belangrijk zijn geweest voor mijn herstel kregen zo’n vaas van mij. Ze zijn inmiddels bijna allemaal vergeven.

Op de foto is een zelfgemaakte vaas te zien. De vaas en de foto ervan zijn gemaakt door Sander Griek – ervaringsdeskundige bij Movisie. De vaas heeft een gemeenschappelijke grond en loopt dan naar boven uit in drie delen.

Vruchtbare Vaas. Sander Griek. 2012-2013

Sander Griek is ervaringsdeskundige bij Movisie en beschrijft in deze column de ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn bij de GGZ/dagbesteding.