Challenge Armoede

Mensen in armoede beter helpen

Hoe ondersteun je mensen die niet rond kunnen komen? Veel professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen worstelen met deze vraag. Jij ook? Speciaal voor jou hebben we de Challenge Armoede ontwikkeld. Met slechts één korte opdracht per dag doe jij kennis op waarmee je mensen in armoede en met schulden beter kunt helpen.

Dit jaar krijg je daarbij extra informatie over politiserend werken ofwel het agenderen en aanpakken van structurele problemen. Naast aandacht voor vroegtijdige toeleiding naar, kwaliteit van hulp en het versneld oplossen van armoede en schulden, is aandacht voor structurele problemen immers óók nodig. Denk aan uitkeringen waarvan mensen niet kunnen rondkomen, een ingewikkeld toeslagenstelsel dat tot problemen leidt of gebrek aan betaalbare woonruimte. Immers, we kunnen nog zo ons best doen problemen op individueel niveau op te lossen, een duurzame oplossing vraagt ook om het zetten van stappen op macroniveau.

Van 10 tot en met 14 oktober 2022 organiseren wij deze challenge. Iedere deelnemer krijgt elke dag automatisch een korte opdracht toegestuurd. Meedoen kost maximaal  een kwartier per dag. Maar deze opdrachten kun je natuurlijk ook na deze week doen in je eigen tijd!

Aan de slag

Opdracht gemist? Klik op een button hieronder om de opdracht te bekijken en alsnog mee te doen! 

Opdracht dag 1    

Opdracht dag 2    

Opdracht dag 3    

Opdracht dag 4    

Opdracht dag 5    

In deze week van de Challenge Armoede organiseerden we op woensdag 12 oktober 2022 van 10.30 - 12.00 uur een online Q&A. Het ging over Armoede en politiserend werken: wat is het en hoe doe je dat? Hierover verschijnt binnenkort een artikel op Movisie.nl, dus houd de website in de gaten.

Waarom je de opdrachten zeker moet doen:

  • Je spijkert op een leuke en snelle manier jouw kennis en vaardigheden over armoede bij.
  • Je krijgt zicht op de oorzaken en gevolgen van armoede en op dat waar je wel én geen invloed op hebt.
  • Je leert, gebaseerd op de nieuwste inzichten, wat belangrijk is in het begeleiden van mensen in armoede.
  • Het is gratis.

Tip: ga samen de uitdaging aan

Het is nog leuker om de uitdaging samen met collega’s aan te gaan! Bespreek de opdrachten in jouw team.

Jouw ervaringen delen? Gebruik dan #movisiechallenge en tag ons!

Logo's Challenge Armoede 2022 - def

Deze challenge is een initiatief van Movisie in samenwerking met Associatie Wijkteams, HAN, Armoedecoalitie Utrecht & Sociaal Werk Nederland.