Hoe houd ik onze relatie positief en veilig

Je vindt op deze pagina een brochure, animatie en hulplijnen

Een relatie hebben is leuk en fijn, maar kan ook moeilijk zijn. Het is niet gek als er eens spanningen of een ruzie ontstaan. Maar wanneer gaat een ruzie over de grens? Op deze pagina vind je een brochure met een relatietest en 7 kenmerken van positief gedrag in een relatie. Ook kun je hier een animatie bekijken over een manier (‘time-out’) om te voorkomen dat een ruzie over de grens heen gaat. Mocht je meer hulp nodig hebben, neem dan contact op met één van de hulplijnen.

Deze brochure is eerder verschenen tijdens de lockdowns in 2020 en is in augustus 2023 geactualiseerd.

RelatieWijs is een methode om professionals te ondersteunen in het (tijdig) signaleren, bespreekbaar maken en beoordelen van relationeel (grensoverschrijdend) gedrag. Het helpt professionals vervolgens om adequaat te reageren. In een training leren professionals om de methode te gebruiken.

Naar de training Relatiewijs

Informatie

In deze brochure vind je een relatietest* met serieuze ondertoon, 7 kenmerken van positief gedrag in een relatie en uitleg over hoe je een Time-Out neemt. 

Bekijk de brochure

Vlieg je tijdens een ruzie snel uit de bocht? Neem een Time-Out! Dat kan wat vreemd overkomen, maar het helpt. Hoe je dat doet zie je in de animatie hieronder.

Heb jij hulp nodig?

*De relatietest is gebaseerd op de methode RelatieWijs.

Olcay Gulsen maakte eerder de indringende tv-serie ‘Olcay en huiselijk geweld’ waarvoor zij sprak met slachtoffers en daders. Voor het eerst ging zij in gesprek met haar moeder en zussen over hun eigen, heftige ervaringen met huiselijk geweld. Ook vroeg zij haar vroegere omgeving waarom niemand destijds ingreep. Het onderwerp huiselijk geweld laat haar niet los. In  oktober 2020 werkte Olcay mee aan een bijeenkomst van de Alliantie Verandering van Binnenuit voor Tweede Kamerleden. Het doel van deze alliantie is zelfbeschikking, gelijkheid én veiligheid van vrouwen, meisjes en lhbtiq+. Hier vind je het hele interview met Olcay en meer informatie over de bijeenkomst.