Ken je mij?

Voor een goede samenwerking tussen cliënt, mantelzorger en beroepskracht

18 februari 2016

Dit spel helpt je als beroepskracht om een goed gesprek aan te gaan met cliënt en mantelzorger. Kom van alles van elkaar te weten! Van jullie ideeën over de taakverdeling en communicatie tot de waardering die je wel of niet krijgt. Door goed te luisteren naar de wensen van cliënten en mantelzorgers kom je tot de beste samenwerking en kun je hun eigen regie als uitgangspunt nemen. 

Hoe werkt het spel?

Om het gesprek op gang te brengen, trekken jullie kaartjes waar stellingen op staan. Met je stoplichtkaart geef je aan in hoeverre je het eens bent de stelling. Heeft de een groene en de ander een rode kaart? Dan heb je wat om over door te praten! Of misschien ben je het wel met elkaar eens, maar om verschillende redenen?

Een greep uit de stellingen:

  • Ik ben tevreden over de taakverdeling
  • Er zijn genoeg familieleden en vrienden betrokken
  • Er wordt rekening gehouden met hobby’s en interesses van de cliënt
  • De mantelzorger wordt serieus genomen in zijn kijk op zorg

Wanneer speel je dit spel?

Ken je mij? is heel geschikt om te spelen als je de zorg evalueert met een cliënt en mantelzorger. Het helpt om thema’s te bespreken waar in de praktijk van alledag niet altijd tijd voor is. Let op: voor mensen met een verstandelijke beperking kan het spel te ingewikkeld zijn. Het is ook erg geschikt om in te zetten bij de training en opleiding van zorgprofessionals.

'Mijn collega’s staan open voor het spel en zijn er enthousiast over. Het spel helpt om dieper het gesprek in te gaan. Het zet mensen tot nadenken en je wordt je meer bewust van bepaalde situaties. Het is echt een hulpmiddel dat het team én cliënten kan helpen.'

Juni 2022: Het is op dit moment helaas niet meer mogelijk het spel te bestellen.