‘Blijf je tussen je vier muren, dan glij je alleen maar verder af’

In het Overijsselse Dalfsen gebeurt iets bijzonders. In de vijf dorpskernen poppen steeds meer ontmoetingsinitiatieven op. Tot wel veertig dorpsgenoten ontmoeten elkaar bij een goed gekookte en betaalbare maaltijd. Opbouwwerker Peter ten Have is de drijvende kracht hierachter en Movisie publiceert vandaag zijn succesverhaal.

De publicatie van Movisie is het resultaat van het project ‘Elkaar leren kennen, ontmoetingen in de wijk’. De gemeente Dalfsen, Saam Welzijn en Movisie hebben dit project opgezet om ontmoetingen in de vijf kernen van Dalfsen te realiseren, vanuit de wensen en behoeften van inwoners zelf.

Betekenisvolle rol

‘Ontmoetingen krijgen extra waarde als mensen er een betekenisvolle rol in krijgen’, zegt opbouwwerker Ten Have. Hij werkt vanuit het gedachtegoed van de methode Vangnetwerken, die stelt dat er betekenis ontstaat als er sprake is van wederkerigheid en verantwoordelijkheid. Ten Have vertelt hoe hij deze theorie in de praktijk brengt aan de hand van de ontstaansgeschiedenis van twee succesvolle eetcafés, de eerste in Dalfsen en nadien eentje in Nieuwleusen.

Manusje van alles

‘In Dalfsen deed ik alles zelf en ben ik ook nu nog veel actiever betrokken als coördinator. Mensen zeggen wel eens gekscherend dat het mijn eetcafé is. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat idee is ontstaan doordat mensen zien dat ik het manusje van alles ben daar. Elke maandag zijn we open en dan helpt een clubje van ongeveer zes vrijwilligers. Gemiddeld komen er zo’n veertig inwoners eten.’

Verantwoordelijkheidsgevoel

Met de methodiek van het Vangnetwerken in zijn achterhoofd koos Ten Have voor de opzet van het later geopende eetcafé in Nieuwleusen een andere insteek. Daarbij stimuleerde hij eigen verantwoordelijkheid bij de vrijwilligers. ‘Ik ga zitten met hen en vraag wat ze zelf het liefste willen doen. De betrokkenheid die er dan groeit, en het verantwoordelijkheidsgevoel, dat is zó belangrijk. Als dat er niet is, dan houdt het geen stand.’

Verloren zonder taak

‘In Nieuwleusen zijn we elke donderdag open en dan kan ik bij wijze van spreken om vijf uur binnen komen wandelen’, vervolgt Ten Have. ‘Dan is alles al geregeld, inclusief de inkoop. Voor een van de vrijwilligers is de verantwoordelijkheid, de noodzaak om er te zijn, zelfs een voorwaarde voor haar aanwezigheid. Als zij geen taak heeft, dan voelt ze zich overbodig, dan komt ze niet.’

De waarde benoemen

Een belangrijk uitgangspunt van Vangnetwerken is dat ieder mens iets voor een ander wil en kan betekenen. Ten Have ziet dat ook gebeuren onder de gasten in de eetcafés. ‘Laatst nog, toen vertelde iemand over zijn kapotte koplamp op de fiets. De volgende dag was een van de andere gasten al langs geweest om het te repareren. Er ontstaan nieuwe vriendschappen, afspraken om bij elkaar thuis op de koffie te gaan.’ Ten Have benoemt de waarde hiervan, ook naar de mensen om wie het gaat.

Lees verder op Zorg+Welzijn

Dit is een verkorte versie van het interview dat eerder op Zorg+Welzijn verscheen.

Lees het artikel op Zorg+Welzijn

Publicatie Ontmoetingen in de wijk

De publicatie Ontmoetingen in de wijk werd op 4 juli 2022 overhandigd aan wethouder Jan Uitslag van gemeente Dalfsen en staat nu online op onze website.

Bekijk de publicatie Ontmoetingen in de wijk

Foto door Sander Griek