Koploper Onafhankelijke Cliëntondersteuning Den Haag biedt laagdrempelig en levensbreed hulp

27 februari 2019

'Als ik geen hulp had gezocht dan zat ik hier niet.' Aan het woord is inwoner van Den Haag Ertugrul Aydin. In Den Haag kunnen inwoners met allerlei vragen op allerlei leefgebieden hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Zo ook Aydin, hij werd doorverwezen naar Stichting Kompassie en kreeg de hulp die hij op dat moment nodig had. In dit filmpje zie je hoe Gemeente Den Haag op een laagdrempelige wijze vormgeeft aan cliëntondersteuning. Gemeente Den Haag is een van de Koplopers uit het eerste jaar Koploperproject Onafhankelijke Cliëntondersteuning.

Inwoner Ertugrul Aydin vertelt wat cliëntondersteuning voor hem heeft betekent

Aydin worstelde met verslaving en liep vast. 'Lichamelijk, emotioneel, geestelijk, financieel, ik ging ten onder aan mijn verslaving'. De cliëntondersteuning verwees Aydin door naar Stichting Kompassie. Daar leerde hij zijn administratie op orde stellen en werd schuldhulpverlening ingeschakeld. Daar waren ook ervaringsdeskundigen. 'Dat was een kracht. Zij herkenden zich in mijn situatie en gingen het gesprek aan zonder oordeel en welkom gevoel, dat ik er mag zijn. Deze vriendelijke mensen gaven mij de moed om verder te gaan.'  Aydin is dankbaar voor alle mensen die hem hebben geholpen in deze kwetsbare situatie. 'Als je hulp nodig hebt hoef je dat niet alleen te doen. maar je moet wel de stap zetten om uit te zoeken waar, dan begint het'.

Laagdrempelig en op alle levensgebieden

'Een cliëntondersteuner is er voor alle bewoners in de wijk in Den Haag', aldus Fikri Zarrad coördinator Servicepunt en cliëntondersteuner VÓÓR Welzijn. In Den Haag proberen ze een setting te creëren die laagdrempelig is voor inwoners, om vragen te kunnen stellen over alle levensgebieden. Daarbij wordt samen met de mensen samen gekeken tegen welke problemen zij aanlopen en welke ondersteuning deze cliënt nodig heeft. 'Een vertrouwensband opbouwen is essentieel. Dat proberen wij hier ook te doen. Zo hebben we bankjes, maar als iemand dat aangeeft kunnen we ook in een spreekkamer gaan zitten. Dan loopt er niemand voorbij en wordt de privacy gewaarborgd. 'Mensen schamen zich vaak, maar soms zijn ze ook onwetend over waar ze terecht kunnen.'