Voor lhbti+ jongeren is ‘online’ het antwoord op de coronacrisis

Ontmoetingsgroepen als Jong&Out en de Gender & Sexuality Alliance (GSA) op school zijn vaak een ‘safe space’ voor lhbti+ jongeren. Door de beperkende maatregelen van de coronacrisis zijn de meeste van deze fysieke ontmoetingen nu niet mogelijk. De online mogelijkheden zijn voor deze jongeren het antwoord op deze crisis. Op creatieve online manieren blijven ze met elkaar in contact en zorgen ze dat informatie in verschillende vormen te vinden is. En dat is hard nodig.

‘Ik kwam twee jaar geleden uit de kast en in het begin was het thuis echt niet oké. Mijn moeder kon het in het begin moeilijk accepteren. Gelukkig is het nu helemaal goed en op school weten ook veel mensen het van mij. Maar ik weet ook dat het voor andere leerlingen niet altijd veilig is om thuis uit de kast te komen. Dus thuis in de kast tijdens corona, kan heel zwaar zijn’, vertelt Sanam, voorzitter van GSA Hofstad Lyceum in Den Haag.

Lesbische, homoseksuele, bi+, trans en/of intersekse (lhbti+) jongeren in een omgeving die moeite heeft met acceptatie hebben het tijdens deze crisis extra zwaar, constateert ook Daphne Heijmering, projectleider jongeren & onderwijs bij COC Nederland. ‘Voor sommige jongeren was bijvoorbeeld de school een veilige haven, een plek waar ze zichzelf konden zijn. Nu is dit weggevallen. Ook is er vanuit school minder goed zicht op hoe het met de jongeren gaat. Even langslopen en een praatje tussen de lessen door kan momenteel niet’, vult ze aan.

Lhbti+ jongeren kwetsbaar op school

De puberteit is voor de meeste jongeren een spannende periode. Bijna iedere puber maakt zich druk om vragen als: draag ik wel de juiste kleding en hoor ik er wel bij? Jongeren die lhbti+ gevoelens hebben, staan daarnaast voor extra uitdagingen. Negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld komen veel voor. Dit maakt LHBTI-jongeren kwetsbaar voor onder meer depressie en zelfmoord. Lees in onze factsheet ‘Kwetsbare lhbti+ jongeren op school’ wat je op jouw school kunt doen om deze leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Aan het begin van coronacrisis lag de GSA van het Hofstad Lyceum volledig stil. ‘We moesten even wennen aan de nieuwe situatie denk ik, maar ik stuurde een berichtje aan de groep en er kwam direct veel actie. Juist nu is het belangrijk om zichtbaar te zijn’, vertelt Flemming van de Graaf, docent Maatschappijleer en docentbegeleider van de GSA. ‘Eigenlijk is onze GSA nu nog actiever dan hiervoor, want we hebben meer tijd. In de normale situatie moest ik voor GSA dingen eerst toestemming vragen om eerder weg te mogen uit een les. Maar nu kun je via een appje je idee gelijk in de groep gooien en aan de slag. Instagram is nu ons belangrijkste kanaal geworden’, aldus Favsta, ook actief bij de GSA van het Hofstad Lyceum.

De GSA-leden maakten een plan, zodat het Instagram-account GSA Hofstad Lyceum nu bijna dagelijks wordt gevuld met nieuwe posts. Met rubrieken als ‘Gay of the Monday’, de ‘Tuesday Tip’ met serieuze onderwerpen en doorverwijsinformatie, een quiz of een spel en een ‘lhbti+ weetje’ op zaterdag geven ze een extra impuls aan hun zichtbaarheid tijdens deze periode. Sanam en Favsta weten zeker dat ze dit in stand gaan houden, ook na corona. ‘Tijdens een Paarse Vrijdag is de GSA heel zichtbaar, maar ik denk dat we hiermee misschien meer zichtbaar zijn voor de soms onzichtbare leerlingen die dat wel heel fijn vinden’, meent Flemming.

Iedereenisanders.nl - Jij bent uniek en bijzonder!

De website Iedereenisanders.nl is een uitgebreid portaal voor jongeren met relevante informatie, tips, verhalen, activiteiten en hulp. Er is informatie te vinden over seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie. Ook zijn er filmpjes en verhalen van jongeren die wel eens met zichzelf in de knoop hebben gezeten, omdat ze misschien niet helemaal wisten wie ze waren of op wie ze verliefd werden. Daar is de campagne #Kweetnie uit voortgekomen, die laat zien dat het oké is om twijfels te hebben over seksualiteit en gender. Er is een speciale pagina voor ouders of verzorgers die op zoek zijn naar meer informatie of advies. Ook docenten, sociaal professionals en andere mensen die werken met en/of voor jongeren kunnen er veel relevante informatie vinden.

Jong&Out is een community van COC Nederland voor iedereen tot en met 18 jaar, ongeacht seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De fysieke Jong&Out meetings kunnen al een tijdje niet doorgaan, maar sinds kort is er een eigen app. ‘Hierop kunnen jongeren tot en met 18 jaar berichten lezen en posten op de algemene tijdlijn, maar ze kunnen ook privé-berichten sturen en vrienden maken. Daarnaast is er een knop die het overzicht geeft van de regionale COC-lidverenigingen met een Jong&Out groep. Per regio is het mogelijk om berichtjes te sturen en vrienden te maken’, vertelt Daphne van COC Nederland.

Sommige Jong&Out coördinatoren en GSA-coördinatoren hebben inmiddels regionale videomeetings gehouden. Op het Instagram-account GSA Netwerk is er iedere vrijdag een live Q&A met een bekend lhbti+ rolmodel. Binnenkort komen er ook quarantaine-vlogs van GSA’ers online, waarin ze je meenemen in hun wereld, elkaar een hart onder de riem steken en elkaar tips geven hoe om te gaan met deze situatie.

Gender and Sexuality Alliance (GSA)

De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance, een groep leerlingen die zich sterk maakt voor een veilige school voor iedereen. GSA is een begrip uit de Verenigde Staten en Canada, waar ze in de jaren '80 ontstonden. In 2009 werden in Nederland de eerste GSA’s opgericht. Het Nederlandse GSA Netwerk wordt ondersteund door COC Nederland. Inmiddels groeit de bekendheid van landelijke GSA-dagen en campagnes, zoals Paarse Vrijdag of de International Day of Silence. Begin 2019 waren er ongeveer 700 middelbare scholen en mbo-instellingen met een eigen GSA. Meer informatie is te lezen op de website van het GSA Netwerk.

Coronadossier

Dit artikel is onderdeel van een dossier waarin wij kennis verzamelen over het coronavirus. Heb jij een vraag die Movisie kan beantwoorden? Tips of noemenswaardige initiatieven? Stuur dan een e-mail naar Hans Alderliesten, h.alderliesten@movisie.nl.

Naar het dossier