Movisie in de media mei 2023 - Gravin Eloise grijpt in bij racistisch gesprek: ’Doe even normaal!’
Waar ligt de morele grens van omstanders bij racisme? ‘Holy shit, ik ga er nú wat van zeggen!’ riep Eloise, gravin van Oranje en gaf op een Amsterdams terras voor verborgen camera’s het goede voorbeeld. Dat leidde tot veel media-aandacht en commentaren van Movisie-experts. Ook het nieuwe tv-programma Nadia wist ons meteen te vinden om maatschappelijke vraagstukken helder en deskundig toe te lichten. Movisie kwam voor de derde maand achter elkaar met een spraakmakend rapport over sociaal werkers. En we zijn er trots op dat Movisies Voorzitter van de Raad van Bestuur, Janny Bakker-Klein, per 1 juni 2023 lid van de Eerste Kamer is geworden.
Gravin Eloise grijpt in bij racistisch gesprek: ’Doe even normaal!’
‘What the fuck ben jij fucking racistisch! Doe even normaal!’ Eloise, gravin van Oranje krijgt op sociale media veel bijval voor haar actie in een sociaal experiment van een nieuw programma van omroep PowNed. Verschillende keren werd er met een verborgen camera op een terras in Amsterdam een zeer racistisch gesprek opgevoerd door twee programmamakers en actrice Noël van Kleef. Op een bepaald moment zat toevallig, zo stellen de programmamakers, ook de gravin op het terras met haar vrienden mee te luisteren naar het gesprek. Terwijl Eloise het aanhoort kan de 20-jarige zichzelf niet bedwingen. ‘Holy shit, ik ga er nú wat van zeggen!’, zegt ze terwijl ze opstaat en naar een jongen toeloopt. ‘Schat, mensen moeten jou even op je plek zetten.’ In het nieuwe programma In Your Face onderzoeken YouTubers Jaap Gunnink en Benjamin Beernink waar de morele grens van omstanders ligt. Twee Movisie-deskundigen kwamen hierover op 5 juni in de media aan het woord: Joline Verloove kwam aan het woord bij Hart van Nederland en Hanneke Felten bij de NOS: ‘In scène gezet of niet, racisme komt vaak voor in allerlei soorten en maten’, zegt Hanneke Felten, Movisie-onderzoeker naar het effectief bestrijden van discriminatie. ‘Het is cruciaal dat mensen ingrijpen. Als je ziet dat andere mensen ingrijpen, dan doe je dat zelf ook sneller. Mensen zijn toch kuddedieren’, stelt Felten. ‘Uit onderzoek blijkt alleen dat mensen het vaak moeilijk vinden om in te grijpen, uit angst voor de reactie van een ander.’
‘Ik ben mishandeld door mijn man’
In de nieuwe talkshow Nadia op NPO1 bespreekt Nadia Moussaid met gasten en publiek dagelijks één onderwerp: maatschappelijke kwesties, maar ook medische of relationele vraagstukken. Op 15 mei werd aandacht besteed aan Partnergeweld. Een op de vijf vrouwen wordt door haar man mishandeld. Waarom doen die mannen dat? Kun je het zien aankomen? En waarom is vluchten zo moeilijk? Namens Movisie was Nelleke Westerveld een van de deskundigen die commentaar en advies gaf. Op 26 mei was een andere Movisie-expert te gast, Laura Jak, om op de eerste rij ontwikkelingen te duiden rond dragqueens en -kings. Extravagant, kleurrijk en vol overgave op het podium: drag is zichtbaarder dan ooit met populaire televisieprogramma's als Make up your Mind en RuPaul’s Dragrace. Tegelijkertijd neemt discriminatie en geweld tegen deze groep toe. Dragqueens kunnen niet eens meer veilig over straat. In het artikel Dragqueens varen vooraan bij Pride Utrecht uit protest tegen anti-lhbti-geweld, besteedde ook RTL Nieuws op 2 juni aandacht aan meerdere geweldsincidenten tegen lhbti'ers in de afgelopen maanden. En Movisie-onderzoeker Hanneke Felten wordt geciteerd in het artikel: ‘Voor mensen die dragqueen zijn, is dat lang niet altijd de enige of primaire identiteit, om het zo te zeggen. Er vallen allerlei doelgroepen onder. Soms valt een dragqueen binnen de lhbti+ groep, maar zeker niet altijd. Dragqueens zijn ook geregeld heteromannen die het als weekendhobby hebben. Daarom is het lastig om eenduidige statistieken hierover te verzamelen.’
Netto 20.000 werknemers erbij in sector Zorg en Welzijn. Is dit genoeg?
Op 23 mei verscheen de Movisie-publicatie Sociaal werkers anno 2023: beeld van de beroepsgroep, die opvallend veel gedownload werd. Het aantal werknemers in de sector Zorg en Welzijn neemt toe. ‘De stijging is echter niet genoeg voor het opvangen van de personeelstekorten in het sociaal werk’, stelt Sonja Liefhebber op Zorg+Welzijn (5 juni). Liefhebber is een van de auteurs van de publicatie en senior onderzoeker van Movisie. ‘Deze tekorten nemen de laatste jaren alleen maar toe: sociaal werk is een van de branches binnen zorg en welzijn waar de uitstroom van personeel zeer groot is. Hierdoor staat de continuïteit en kwaliteit van het sociaal werk onder druk.’ Dit is een van de uitkomsten uit het nieuwe rapport. De onderzoekers constateren ook dat het onduidelijk is hoeveel werknemers in het sociaal domein werkzaam zijn bij gemeenten. In de branche sociaal werk zijn 58.000 sociaal werkers. Met de branche gehandicaptenzorg en de jeugdzorg erbij gaat het om 190.000 sociaal werkers. Over de sociaal werkers in dienst van gemeenten zijn echter geen cijfers beschikbaar.
Janny Bakker Klein lid nieuwe Eerste Kamer
‘Op dinsdag 30 mei werden de 75 leden van de nieuwe Eerste Kamer getrapt verkozen’, schrijft Mr., hét platform voor juristen op 31 mei. ‘Sinds de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart was er op de verschillende partijburelen verwoed gerekend: de Eerste Kamerverkiezingen vormen vierjaarlijks een ingewikkelde puzzel met restzetels, stemgewichten en onderlinge afspraken. Alle 570 statenleden in Nederland kiezen, samen met de kiescolleges op de BES-eilanden en (in 2023 voor de eerste keer) het kiescollege van niet-ingezetenen, de 75 senatoren. De CDA-fractie kent met Janny Bakker-Klein, Hugo Doornhof, bestuursrechtadvocaat en partner bij AKD, en voormalig Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg drie meesters. De christendemocraten behaalden ondanks een landelijk slechte verkiezingsuitslag op 15 maart zes zetels door slim te onderhandelen met medecoalitiepartners VVD, D66 en de ChristenUnie.’ Janny gaat in 3 commissies meedoen: SZW, VWS en Asiel en migratie.