Wat zit er onder het onbehagen?

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor Nederland? Was die werkelijk zo’n verrassing? Waar komt het onbehagen vandaan dat zo’n stempel lijkt te hebben gedrukt op de uitslag? In Niet boos maar machteloos lees je een literatuurstudie en analyse van twintig jaar onderzoek naar de ‘boze burger’.

Onbehagen over politiek en samenleving is niet van gisteren. Ruim twintig jaar geleden, na de moord op Pim Fortuyn in 2002, werd het beeld van de ‘boze burgers’ geboren. De analyses en onderzoeken kwamen onmiddellijk op gang en zijn sindsdien niet meer gestopt. Wie zijn deze burgers en wat willen ze?

In Niet boos maar machteloos, dat vorig jaar verscheen, analyseren journalisten Jelle van der Meer en Marcel Ham de wetenschappelijke onderzoeken naar de boze burger van de afgelopen twee decennia. Wat zit er onder het onbehagen? Gaat dit over immigratie of zit het dieper?

De rode draad in alle onderzoek naar onbehagen is een gevoel van machteloosheid en van verbroken verbindingen, waaronder met de politiek. Mensen hebben uiteenlopende zorgen; wat ze delen, is dat ze zich daarin niet gehoord, niet gezien en niet begrepen voelen. Dan is het antwoord: ga in gesprek. Laat mensen vertellen over hun leven en hun zorgen. Herstel de verbinding, leg een brug tussen hun leven en dat van anderen en de politiek, zoals ook de meeste van de hier besproken onderzoeken adviseren. Doe op die manier iets aan die machteloosheid.

Download Niet boos maar machteloos