Verwijzer mantelzorgondersteuning

Deze wegwijzer mantelzorgondersteuning is speciaal gemaakt voor iedereen die mantelzorgers (door)verwijst naar verdere hulp en ondersteuning. De wegwijzer is gebaseerd op de acht vraaggebieden van mantelzorgers die dienen als uitgangspunten voor mantelzorgondersteuning.

Per vraaggebied is er een invulblad beschikbaar. Daar kun je centraal de betreffende aanbieders invullen met contactgegevens. Dat kan een taak zijn die het steunpunt mantelzorg – evt. in afstemming met de gemeente – op zich neemt. De wegwijzer kan per gemeente, stadsdeel, wijk of buurt bijgehouden worden en beschikbaar worden gesteld. De schaal van de wegwijzers is aan de gebruikers.  

Belangrijke tips voor het onderhoud en het gebruik van de wegwijzer 

  • Houd het overzicht actueel: doe twee jaarlijks een check.
  • Spreek goed af wie de eigenaar is en wie het onderhoud pleegt.
  • Denk na over hoe je de gegevens deelt met anderen en waar je de regionale versie bewaard. Vergeet hierbij niet de privacy richtlijnen.
  • Zorg dat je gebruik maakt van de laatste versie van de wegwijzer, omdat wet- en regelgeving kunnen veranderen.

ivm

Meer lezen over mantelzorgondersteuning

Hoe kun je mantelzorgers effectiever ondersteunen? Movisie en Vilans hebben dit de afgelopen 3 jaar in lokale lerende praktijken onderzocht. De lessen uit het programma In voor mantelzorg-thuis zijn gebundeld in 6 online kennismagazines boordevol boeiende verhalen, tips en tools. Lees de magazines hier.

Download de volledige publicatie