Wat werkt bij culturele interventies voor ouderen

Hoe kunst kan bijdragen aan positieve gezondheid

Sinds een aantal jaar is er groeiende belangstelling voor de bijdrage van kunst en cultuur op het vergroten van welzijn en de kwaliteit van leven. Vooral voor ouderen is er een divers aanbod. Denk aan een dansproject in de wijk waar eenzame mensen elkaar kunnen ontmoeten, een rondleiding in een museum voor mensen met dementie of participatieve kunst in woonzorgcentra.

Er is steeds meer bewijs dat kunst een bijdrage kan leveren aan gezond en gelukkig oud worden. Onderzoek laat onder andere positieve effecten zien op het cognitieve vermogen, probleemoplossend vermogen, stressreductie en de fysieke gezondheid van ouderen. Maar welke mechanismen zorgen voor deze effecten en welke factoren werken belemmerend of bevorderend? Het Wat Werkt bij-dossier Culturele interventies biedt antwoorden.

Dit dossier is onderdeel van een reeks 'Wat werkt bij … dossiers’. De dossiers geven informatie over werkzame factoren bij de aanpak van sociale vraagstukken, gebaseerd op de laatste stand van zaken in de wetenschappelijke literatuur.