Anders kijken, anders doen

Online bijeenkomst met o.a. Pieter Omtzigt, Evelien Meester en Janny Bakker-Klein

Een responsieve overheid: wat is daarvoor nodig? Een overheid die burgers vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen tegemoet treedt met ruimte voor het individu en maatwerk. Dus niet strikt regels toepassen, maar kijken naar wat nodig is. Hoe doe je dat in de praktijk? Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) ontvangt op 4 maart het eerste exemplaar van de publieksuitgave ‘Anders kijken’ van Janny Bakker-Klein, voorzitter Raad van bestuur van Movisie. Daarna geeft Omtzigt zijn eigen visie op hoe bestuurders anders om kunnen gaan met beleid en gaan denkers en doeners met elkaar in gesprek over oplossingen.

Wanneer?

Donderdag 4 maart, van 15.00 tot 17.00 uur

Programma

Een aanleiding voor deze bijeenkomst vormt de toeslagenaffaire. Naar schatting zijn 26.000 ouders in Nederland slachtoffer van onterechte fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag, van een harde fraudeaanpak door de Belastingdienst en strenge wetgeving. Wetenschapper Trudie Knijn schreef onlangs in de Volkskrant dat de Bijstandsaffaire er nu aan zit te komen, naar aanleiding van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken Jaarboek  ‘Streng maar onrechtvaardig’. Steeds vaker lijken burgers klem te raken of worden ze zelfs vermorzeld in overheidssystemen, terwijl eigenlijk niemand dat wil. Pieter Omtzigt, één van de politici die de toeslagenaffaire aanzwengelde, gaat tijdens deze bijeenkomst in op hoe de overheid anders moet gaan kijken naar het toepassen van de beleidsregels: meer vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen. Pieter Omtzigt en Janny Bakker-Klein bespreken inzichten uit haar publieksuitgave ‘Anders kijken’ en vragen als: hoe hebben we het overheidssysteem ingericht en hoe kan het anders?

Inmiddels heeft de regering aangekondigd dat er meer transparantie en een andere houding bij de overheid moet komen en worden ambtenaren op cursus gestuurd. Lost dit iets op, en wat er moet er dan nog meer gebeuren? Gespreksleider Olaf Stomp (Movisie) gaat hierover in gesprek met o.a. Reinier van der Grijp (sociaal professional voor Stichting Reindert en associate member van Movisie), Evelien Meester (teammanager Innovatie en Strategie bij Stimulansz en auteur van ‘Maatwerk in het sociaal domein’), Amma Asante (voorzitter van de LCR - Landelijke Cliëntenraad en senior onderzoeker Sociale Veiligheid bij Movisie), Arjo Klamer en Isabel Joosen (VNG) en Janny Bakker-Klein.

Waar?

Online, je ontvangt de link kort van tevoren.

Meld je aan

Wil je meedoen? Meld je dan aan via het onderstaande formulier. Onder de deelnemers worden 25 exemplaren van het boek ‘Anders kijken’ verloot.

Lees meer over 'Anders kijken' in dit artikel

Aanmelden: Anders kijken, anders doen