Aflevering 9: Suïcidepreventie onder jongeren

360 graden Movisie Talk

De negende aflevering van 360 graden Movisie Talk staat online! Deze aflevering gaat over suïcidepreventie onder jongeren. Joline Verloove gaat in gesprek met de 19-jarige ervaringsdeskundige Vroon Bouter en jongerenwerker Jerrol Lashley, eigenaar van Bewust Jongerenwerk. Wat kan beter in het sociaal domein en waar moeten sociaal professionals vooral op letten?

De 19-jarige Vroon Bouter worstelde jarenlang met sombere en suïcidale gedachten. Ze is pas amper vijftien jaar oud wanneer ze een suïcidepoging doet die haar bijna fataal werd. Met haar boek Humeurkanker vraagt ze aandacht voor de psychische problemen van jongeren. Ze hoopt daarmee het taboe omtrent zelfdoding en automutilatie een beetje weg te kunnen nemen. In deze uitzending neemt Bouter ons mee in haar leven, wat verkeerd ging en beter kan in het sociaal domein, maar ook wat goed ging en waarom ze dit boek heeft geschreven.

Heb jij zelfmoordgedachten? Praten hierover kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

'Ik had geappt dat het niet langer ging. Hij antwoordde een week later: 'Ik heb het nu druk, je kunt bij mijn collega terecht'

Bouter vertelt in de uitzending openhartig over de periode dat ze aan zelfdoding dacht. 'Mijn antwoord op de vraag ‘heb je suïcidale gedachten' was altijd nee. Overal waar ik om hulp leek te willen roepen, zaten er in mijn hoofd redenen om dat niet te doen.' Ze had bij de behandelaar bij wie ze destijds zat uiteindelijk aan de bel getrokken. 'Ik had geappt dat het niet langer ging. Hij antwoordde een week later: 'ik heb het nu druk, je kunt bij mijn collega terecht.''

Jongerenwerker Jerrol Lashley van Bewust Jongerenwerk weet met zijn jarenlange ervaring jongeren te bereiken. Dit doet hij door middel van workshops, maar ook als adviseur over straatcultuur en als specialist Preventie en Veiligheid. Wat kunnen en moeten jongerenwerkers volgens hem doen? 'Het allerbelangrijkste is dat je gewoon de vraag stelt', vertelt Lashley in de uitzending. 'Veel mensen en ook professionals denken: 'Je kan niet vragen: denk je aan zelfmoord?' Want misschien komen ze zo op gedachtes. Allerbelangrijkste is vragen, doorvragen, want daardoor voelen ze zich gezien en gehoord.'

Bekijk de aflevering

Hieronder kun je de negende aflevering terugkijken. Alle afleveringen verschijnen op het YouTube-kanaal van Movisie.

Handige informatie

Ben jij een sociaal professional en werk je met mensen die suïcidale gedachten hebben? Dan kunnen de onderstaande websites je verder helpen.

  • 113 Zelfmoordpreventie heeft onlangs een nieuwe leidraad over suïcidepreventie bij jongeren gepubliceerd. De leidraad is tot stand gekomen in samenwerking met professionals vanuit het hele jeugdnetwerk, jongeren en naasten met ervaringskennis. De leidraad kun je hier downloaden.
  • Zondag 26 maart is de première van de documentaire 'Uit het leven'. Minister Dijkgraaf is hierbij aanwezig. Je kunt je nog aanmelden via www.uittleven.com.
  • Movisie heeft in samenwerking met COC de site www.iedereenisanders.nl opgericht. Deze site richt zich specifiek op lhbti+ personen en suïcide.
  • Het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken heeft vorig jaar een geschreven interview met Bouter gepubliceerd.
  • Doe de gratis online training: Weet jij hoe het ècht gaat met je leerlingen? Hoe signaleer je depressieve gevoelens of zelfmoordgedachten en maak je ze bespreekbaar.

360 graden Movisie Talk

In 360 graden Movisie Talk wordt een actuele kwestie van verschillende kanten bekeken met enkele experts. Elke aflevering is een mix van deskundigheid en ervaring. Maandelijks verschijnt er een nieuwe aflevering van 360 graden Movisie Talk. De talkshow duurt ongeveer een half uur en wordt opgenomen in de Movisie-studio. Je kunt de afleveringen bekijken via YouTube en onze website. Presentatoren zijn afwisselend Marcel Ham en Joline Verloove.

Lees alles over 360 graden Movisie Talk