Kom dansen, debatteren of biechten in de Movisie-tent op het Democratiefestival!

Op 31 augustus 2019 in Nijmegen

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus 2019 vindt op het eiland Veur-Lent in de Waal bij Nijmegen het eerste Democratiefestival plaats. Een grootschalig evenement waar mensen uit het hele land, jong en oud, met elkaar in gesprek gaan en meepraten over de toekomst van Nederland. Movisie is op zaterdag 31 augustus aanwezig met een festivaltent en een sprankelend, interactief programma.

De seksbiechtstoel, een interactief debat over de energietransitie, een zeepkist waarop bezoekers hun ervaringen met democratie kunnen delen en diverse interactieve spellen, zoals het Democreatiespel. Het is een greep uit het gevarieerde programma in de festivaltent van Movisie op zaterdag 31 augustus. Op het tweedaagse Democratiefestival is nog veel meer te beleven en te doen. Je kunt er dansen op het strand, de zweefmolen in, naar de escaperoom, met kinderen naar de kidsroom, eten en drinken en naar vele locaties met inhoudelijke programmaonderdelen van deelnemende organisaties. En genieten van artiesten, acts en inhoudelijke lezingen.

Vier de democratie

Democratie is niet vanzelfsprekend en heeft af en toe wat onderhoud nodig. Daarom vieren we op het Democratiefestival de democratie. We vieren dat we in een land leven waar iedereen zijn of haar mening mag geven, waar verschillen mogen zijn en waar we samen de keuzes maken hoe moeilijk dat soms ook is. In steeds meer landen staat de democratie onder druk. De polarisatie lijkt het steeds meer te winnen van het compromis. Als we meer met elkaar praten en naar elkaar luisteren, komen we misschien dichter bij elkaar.

Iedereen is welkom

Dit festival brengt mensen uit heel Nederland samen die elkaar in het dagelijks leven niet snel ontmoeten. De eerste editie van het Democratiefestival is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Movisie-adviseur Daan de Bruijn: 'Movisie doet mee aan dit festival met activiteiten met een maatschappelijke benadering en verrassende insteken. Dat past bij onze missie: we gaan voor een duurzame verandering van mensen in een kwetsbare positie. Dat kan gaan over participeren, het aanpakken van huiselijk en seksueel geweld of over de energie-transitie.'

Bekijk de festivalwebsite

Wat staat er op 31 augustus op het programma in de Movisie-tent?

 

10.00 - 11.00 uur: Het Participatiewiel XXL

Beter luisteren naar de vragen van burgers, de mens centraal stellen, zorgen dat mensen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd en dat hulp aan burgers beter op elkaar is afgestemd. Dat is wat we willen. Maar hoe doen we dat in de praktijk waarin mensen die hulp zoeken of vragen hebben, met allerlei regels, organisaties en hulpverleners te maken krijgen?

marjet van houten

Kruip in de huid van een jongere en ervaar zelf wat erbij komt kijken als je echt vanuit zijn of haar vragen en wensen wilt gaan werken. Op het levensgrote participatiewiel krijg je een beeld van hoe het leven van deze jongere eruit ziet en wie hij of zij allemaal tegenkomt bij het zoeken en ontvangen van hulp. Samen verkennen we hoe het beter kan en wat daarbij nodig is.

We werken in deze sessie vanuit een persona; een beeld en een verhaal van een jongere, samengesteld uit verhalen van ‘echte’ jongeren. Een van de jongeren die aan deze persona heeft meegewerkt is bij de sessie aanwezig. Stap jij ook op het wiel?

De sessie wordt begeleid door Marjet van Houten, senior adviseur participatie bij Movisie

11.15 - 12.00 uur: Wat hebben seks en democratie met elkaar te maken?

Hoe vrij voel jij je als het om gaat om (praten over) intimiteit en seksualiteit? Wat is experimenteren en wanneer is het schadelijk voor jezelf of iemand anders? Ben jij je bewust van je eigen grenzen en die van anderen en hoe voorkom je seksueel grensoverschrijdend gedrag? Vragen die sinds #MeToo actueler zijn dan ooit en die direct raken aan het democratische karakter van seksuele normen, gendernormen en machtsverhoudingen in de seksuele sfeer.

Durf jij je bloot te geven als het om praten over seks en grenzen gaat?

Hoewel dit gedrag persoonlijk en klein lijkt, is de manier waarop we praten over seks, seksueel grensoverschrijdend gedrag en man/vrouwverhoudingen allerminst individueel bepaald. Door middel van consensus en naleving bepalen we immers met z’n allen de status quo.
Tijdens deze sessie onderzoeken we samen de rol van democratie bij seksueel gedrag aan de hand van stellingen die ingaan op persoonlijke beleving van seksualiteit en seksueel gedrag. We staan daarbij ook stil bij de gevolgen van het wetsvoorstel van minister Grapperhaus rond strafbaarstelling van seks zonder instemming en het Rotterdamse voorbeeld van de “pikpraat”-wet tegen (seksuele) straatintimidatie.

Durf jij je bloot te geven als het om praten over seks en grenzen gaat? Wil jij op een speelse manier mee praten over seks, democratie en grenzen? Dan zien we je graag in de Movisie tent!

Deze sessie wordt begeleid door Kristin Janssens, Senior projectleider preventie en aanpak (seksueel) grensoverschrijdend gedrag bij Movisie.

12.00 – 12.30 uur: De Seksbiechtstoel

Heb je een persoonlijke ervaring, een prangende vraag of een gedachte die je bezig houdt als het om intimiteit en seksualiteit gaat. Over wat ‘normaal’ is, over grenzen, over iets dat je hebt ‘gedaan’ of hebt ‘ondergaan’. Zou je dit graag eens anoniem willen delen met iemand? Iemand bij wie jij je verhaal kwijt kan en die zonder oordeel naar je luistert.

Gijs hablous

Neem dan plaats in onze speciaal voor dit festival gemaakte seksbiechtstoel en doe je verhaal of bekentenis. Voor degene met wie je praat blijf jij onzichtbaar tenzij jij je ‘biechtmoeder of – vader’ na afloop graag alsnog de hand wil schudden natuurlijk.    
   
De seksbiechtstoel wordt afwisselend bemenst door Elisa van Gent, Merel van Groningen en Gijs Hablous.

Elisa van Gent werkt als projectmedewerker Huiselijk en seksueel geweld en Sociale Veiligheid bij Movisie. Gijs Hablous werkt als projectmedewerker Inclusie en Diversiteit bij Movisie. Merel van Groningen werd op haar 15e slachtoffer van een loverboy. In 2010 ontvangt zij de Joke Smit aanmoedigingsprijs als vertegenwoordigster van alle slachtoffers van seksueel geweld die met hun verhaal naar buiten durven te treden. Momenteel werkt zij als adviseur op het gebied van preventie en interventie grooming, sexting en loverboys, oprichter Merel van Groningen Foundation en schrijfster. Ze is als ervaringsdeskundige aangesloten bij het Associate Members-netwerk van Movisie. Bekijk ook de interventiebeschrijving van het Merel van Groningen-project in de databank Effectieve sociale interventies van Movisie.

(Ook de rest van de dag blijft de seksbiechtstoel toegankelijk. Volg de berichtgeving.)

13.15 – 14.00 uur: De Soulfood lunch: Deel de (democratische) ervaring die jou veranderde - en inspireer anderen

Bij de soulfood lunch staat op het menu: de kracht van de eigen ervaring. Ervaringsverhalen en ervaringskennis geven inspiratie, maar kunnen voor gemeenten en maatschappelijke organisaties ook een belangrijke bron zijn om te horen hoe hun beleid en handelen uitpakt in het leven van inwoners en cliënten.

daan de bruijn

Deel in onze tent jouw (democratische) ervaring die je anders naar mensen of dingen heeft laten kijken of zelfs jouw leven (on)bewust een andere wending gaf. Welke ervaringen zijn bepalend geweest voor hoe jij je hebt ontwikkeld of juist niet hebt kunnen ontwikkelen? Kunnen anderen hier iets van leren? Je bent van harte welkom om jouw ervaringen te delen en anderen te inspireren, maar je bent ook welkom om te komen luisteren en geïnspireerd te raken.

De Soulfood lunch wordt gepresenteerd door Daan de Bruijn, senior adviseur cliëntenparticipatie en democratische vernieuwing bij Movisie.

PS Tijdens de Soulfood lunch wordt alleen food for thought geserveerd. Neem dus je eigen eten mee!

14.00 - 14.45 uur: Aardgasvrije burgers of gele hesjes? Hét debat over de rol van inwoners bij de energietransitie

Komt er een Nederlandse Gele Hesjes-beweging? Volkskrant-columnist René Cuperus vreest dat de energietransitie daarvoor wel eens de lont in het kruitvat kan zijn. ‘Aardgasvrije ambtenaren’, ondersteund door ‘gasvrije consultants en wetenschappers’ lopen naar zijn inschatting mijlen vooruit op bewoners. Als die laatsten al weten waar ze aan toe zijn, bevalt dat vaak maar matig. Vrees voor hoge kosten, onduidelijkheid en onzekerheid heersen alom.

Marcel Ham

Kan het ook anders? Hoe gaat een benadering die begint bij bewoners? Die mensen organiseert en laat meebeslissen? Moeten we de energietransitie in plaats van als een technische operatie niet veel meer als een democratisch project gaan zien? Is er oog voor wat mensen met weinig sociaal kapitaal willen en kunnen? En is de hele operatie wel cultuursensitief, ofwel: kun je ook wokken met inductie?  

Maak onze zoektocht mee met bewoners die er meer en minder kijk op hebben. We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe jij er zelf over denkt.

Een interactief debat onder leiding van Marcel Ham, hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Het panel wordt later bekend gemaakt via de festival site.

15.00 - 16.00 uur: DemoCreatiespel - dé energie-editie (In samenwerking met partner 7Zebra’s.)

Kruip in de huid van een ambtenaar, een gemeenteraadslid of een actieve burger en vind samen uit hoe je met elkaar samen je buurt, dorp of stad met initiatieven leuker kunt maken. De samenwerking tussen gemeente, inwoners en bedrijven is volop in beweging, ook als het om verduurzaming en de énergietransitie gaat. Deze ontwikkelingen vragen om eigentijdse manieren van keuzes maken, die aansluiten bij de dynamiek in de samenwerking tussen overheid en inwoners.

Ervaar je wat het betekent om je te verplaatsen

Het DemoCreatieSpel helpt bewoners of ondernemers, ambtenaren en raadsleden om in concrete situaties tot een gedragen besluit te komen. Met begrip voor elkaars standpunten.

Met dit spel ervaar je wat het betekent om je te verplaatsen in de denkwijze van een andere partij en geeft je zo meer begrip en perspectief voor ieders wensen en belangen in de samenwerking. Deze inzichten neem je mee in de keuzes die je samen maakt.

Willem Jan de Gast, senior adviseur vrijwillige inzet en democratische vernieuwing bij Movisie en Marte Kappert, senior adviseur en stimulator democratisch samenspel bij creatief realisatienetwerk 7Zebra’s (www.7zebras.nl) begeleiden het spel.   

16.00 – 16.45 uur: Wie heeft de Macht? (Interactief Theater)
 

Democratie en macht liggen dichtbij elkaar. Wie macht heeft, heeft het voor het zeggen, ook in een democratie? Tijdens een interactieve (theater)bijeenkomst gaan we samen nadenken over wat macht betekent voor verschillende groepen in de samenleving. Wat betekent die positie voor participatie, je plek en je mogelijkheden?

We gaan in gesprek over macht, democratie, mogelijkheden

Twee mensen delen hun gedachten terwijl ze in de lift staan voordat ze een sollicitatie gesprek hebben. Op het eerste opzicht lijkt het een gelijkwaardige relatie met gelijke kansen. Door de twee monologen blijkt dat de relatie niet helemaal gelijkwaardig is. Twee verhalen vanuit een andere positie.

Na deze twee verhalen gaan we in gesprek over macht, democratie, mogelijkheden en de positie van kwetsbare mensen in samenleving.  In het panel zitten verschillende (jonge) mensen van Movisie die hier zelf mee te maken hebben of onderzoek naar hebben gedaan.

Deze sessie wordt begeleid door drie Movisianen: Afiah Vijlbrief, Elisa van Gent en Rene Broekroelofs.

16.45 – 17.15 uur: De dansende democratie

Voel jij soms ook het spanningsveld tussen wat je zelf graag wilt en wat anderen willen? In deze workshop ontdekken we dansend hoe je je eigen voorkeuren en wensen kunt verbinden aan die van anderen en de groep. Kun je samen aan iets groters bijdragen zonder je eigenheid te verliezen? Durf je jezelf te laten zien in een groter geheel of blijf je liever onzichtbaar in een grotere groep?

Maryse Hollander danspose

Deze workshop wordt begeleid door Maryse den Hollander van Movisie. Maryse: 'Ik werk als coach, trainer, dansdocent en zangeres en ben vooral een creatief mens. Ik hou van expressie geven; het binnenste naar buiten brengen, ervaringen die ik of anderen opdoen omzetten in vorm.  Mooi als ik mensen daarmee kan bewegen en ze ermee kan raken. Naast mijn werk als coach ben ik werkzaam als trainer bij Movisie waar ik professionals in zorg en welzijn ondersteun om zich verder te ontwikkelen binnen hun vakgebied.'