Web app ‘Grenzen op het werk’ voor het herkennen en bespreken van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Movisie heeft een gratis web app ontwikkeld die je kunt gebruiken als jij je afvraagt wat je moet doen met een situatie die je hebt meegemaakt of hebt zien gebeuren. Is het een goed idee om met je collega in gesprek te gaan? Of kun je beter een melding maken? Maar bij wie, en hoe onderbouw je die? 

Misschien heb je zelf wel eens iets meegemaakt waarbij je je niet prettig voelde of maak je je zorgen over een collega. Hoe weet je of er sprake is van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, en wat je dan moet doen? De normen over hoe collega’s met elkaar omgaan, staan ter discussie. Dit leidt tot onzekerheid en verwarring. 

Zo blijkt uit onderzoek dat veel mensen twijfelen of staren, flirterige of seksueel getinte grappen, opmerkingen, iemand naroepen of nafluiten onder seksueel grensoverschrijdend gedrag vallen. Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat de helft van de Nederlanders niet zeker weet of de genoemde voorbeelden seksueel grensoverschrijdend zijn. 

De web app hoeft niet te worden gedownload en kan rechtstreeks worden gestart met deze button. We blijven de web app verder ontwikkelen met de feedback die we ontvangen. De app zal er daarom mogelijk anders uitzien als we verbeteringen hebben doorgevoerd. De link blijft dan hetzelfde.

Start de web app Grenzen op het werk (nieuw venster)

De web app is zo te gebruiken

Je hoeft niets te downloaden om de web app te kunnen gebruiken.

In deze web app vul je een aantal vragen in over de situatie en krijg je tips over wat je moet doen. De web app helpt je bijvoorbeeld om te begrijpen waarom dat compliment niet goed voelde en hoe je daar op kan reageren. Of hoe je je collega kunt ondersteunen in een situatie van grensoverschrijdend gedrag. 

De app is bedoeld voor iedereen op alle werkvloeren: van de horeca tot de bouw, van vaste werkplek tot kantoortuin. En voor als zelf iets hebt meegemaakt of iets hebt zien gebeuren tussen collega’s. Of voor als je een leidinggevende bent en je medewerkers wil ondersteunen. Hieronder vind je meer informatie in een aantal slides.

NB: Heb je de web app al een keer doorlopen? Dan krijg je een zwart scherm met 2 verschillende knoppen voor Hervatten. Wil je verder gaan waar je was gebleven? Klik dan op de witte knop met het driehoekje. Wil je opnieuw beginnen? Klik dan op de onderste witte tekst met de ronde pijl.

Zes criteria als basis

De web app is gebaseerd op 6 criteria die Movisie gebruikt bij het beoordelen van seksueel gedrag. Lees hier meer over in het artikel Referentiekader om objectiever te kijken naar gedrag.

In de app hebben we deze criteria verwerkt in een aantal vragen die je kunt beantwoorden over de situatie die je wil beoordelen. Op basis van je antwoorden, krijg je per criterium een score en informatie over wat je kunt doen in deze situatie. 

Meer informatie over de web app

Download deze informatie als pdf.