Toolkit: wensen en behoeften van ouderen

Wat vinden ouderen belangrijk en hoe kom je daar achter?

21 november 2022

Hoe kunnen ouderen op een fijne manier oud worden in hun eigen omgeving? Daarvoor is het belangrijk om goed te luisteren naar wat ouderen zelf vinden en willen. Gemeenten en sociaal professionals zijn vaak op zoek naar manieren om daarachter te komen. Met deze toolkit helpen we je daarbij op weg.

Wat vind je in deze toolkit? 

Deze toolkit bevat veel kennis, goede voorbeelden en  praktische tips om op een gestructureerde manier aan de slag te gaan. De toolkit is ingedeeld in een aantal stappen die je  kunt zetten om te achterhalen wat ouderen belangrijk vinden. Die stappen zijn ontleend aan de aanpak die in twee lokale  praktijken zijn uitgevoerd:

  • Welzijnsorganisatie Coherente in Ouder-Amstel
  • Gemeente Almere

Afhankelijk van de beschikbare kennis in jouw praktijk, kun je beginnen bij de stap die voor jou relevant is. Het is belangrijk dat ouderen ook betrokken blijven als de gemeente en andere organisaties de gewenste veranderingen in gang gaan zetten.

31 oktober 2023: Mini-festival Bereiken en betrekken van ouderen 

Tijdens het mini-festival op 31 oktober, live in Utrecht, steken we met elkaar de handen uit de mouwen rond het thema Bereiken en betrekken van ouderen. Hoe kun je de wensen en stem van ouderen meenemen in het aanbod en beleid? We delen tools en inzichten die hierbij behulpzaam zijn en gaan aan de slag met de vraag hóe deze kennis praktisch toe te passen in de eigen lokale praktijk. Dit betekent een (inter)actieve middag waarbij we rouleren langs verschillende tafels. Je kiest zelf uit wat het meest aansluit bij je vraag en waar je meer van wilt weten.

Lees meer en meld je aan!


Ouderen

 

Voor wie is deze toolkit interessant? 

Deze toolkit is ontwikkeld voor iedereen die zoekt naar  manieren om met ouderen in gesprek te gaan. Om te weten  wat voor hen belangrijk is, zodat ze op een fijne manier oud  kunnen worden. Het is met name bedoeld voor gemeenten en  sociaal professionals die in de uitvoeringspraktijk werken en  meer inzicht willen in de behoeften en wensen van ouderen, om hun aanbod of beleid hierop aan te laten sluiten.

Download de toolkit hier