Praktijkmiddag: hoe stimuleren gemeenten met migranten- en vluchtelingenorganisaties zelfbeschikking?

Zelf mogen kiezen met wie je trouwt, of dat je juist gaat scheiden, zelf beslissen hoe je je kleedt en welke opleiding je volgt: voor veel mensen in Nederland is dit niet vanzelfsprekend. Op 12 april organiseert de Alliantie Verandering van Binnenuit een praktijkmiddag voor gemeenten die aan de slag willen met het thema zelfbeschikking in migranten- en vluchtelingengemeenschappen. Tijdens deze praktijkmiddag werk je met de nieuwe handreiking van Verandering van Binnenuit. Toegang is gratis, maar aanmelding verplicht.

Op vrijdag 8 maart verschijnt een nieuwe digitale handreiking voor alle gemeenten die de zelfbeschikking van vrouwen, meisjes en LHBT’s in meer gesloten en behoudende families en gemeenschappen, willen stimuleren. Het is de nieuwste publicatie van Verandering van Binnenuit, de alliantie van zeven organisaties voor en door mensen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond, Doetank Peer en Movisie.

Recht op zelfbeschikking wordt geregeld onthouden aan vrouwen, meisjes en LHBT ’s (lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders) in Nederland die in meer gesloten en behoudende families en gemeenschappen leven. In sommige orthodox-religieuze gemeenschappen- en in migranten- en vluchtelingengemeenschappen hebben sociale controle en groepsdruk grote invloed op individuele levenskeuzes. Openlijk uitkomen als LHBT, gaan scheiden of een huwelijk weigeren kan sociale uitsluiting en soms zelfs geweld als consequentie hebben. Er is binnen de diverse migrantengemeenschappen al jaren een beweging gaande om deze ongelijkheid aan de kaak te stellen en het recht te zelfbeschikking te bepleiten. Gemeenten kunnen deze beweging vanaf nu ondersteunen en versterken. In de nieuwe handreiking voor gemeenten van Verandering van Binnenuit staat beschreven hoe dit kan.  

Praktijkmiddag

Op vrijdagmiddag 12 april 2019, 12.30 – 16.00 uur vindt bij Movisie de praktijkmiddag plaats voor gemeenten die aan de slag willen met de handreiking van Verandering van Binnenuit. Toegang is gratis, maar aanmelding verplicht. Via het formulier hier onder kan je je aanmelden.

Voor meer informatie over Verandering van Binnenuit: https://www.movisie.nl/verandering-binnenuit

Aanmelden Verandering van Binnenuit