Nieuwe Movisies: Grensoverschrijdend gedrag

Het thema van de nieuwste editie van Movisies is: Grensoverschrijdend gedrag. We zoomen onder andere in op grensoverschrijdend gedrag bij de overheid, in de sport, en ongewenst gedrag tegen sociaal professionals.

Over het thema schrijft Janny Bakker-Klein in het redactioneel: 'In de afgelopen tijd kwam (seksueel) grensoverschrijdend gedrag vaker in het nieuws dan ooit tevoren. De MeToo-beweging legde bloot hoe omvangrijk het probleem wereldwijd was. En in Nederland leidden het grensoverschrijdend gedrag bij The Voice, de uitlatingen van Johan Derksen en het recent in de publiciteit gekomen gedrag van Marc Overmars bij Ajax tot grote publieke verontwaardiging.

In deze Movisies belichten we de verschillende aspecten van wat werkt bij de aanpak van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. ‘Normen stellen, signalen herkennen, weten wat wel en niet normaal gedrag is en daar beleid op ontwikkelen is belangrijk’, zeggen Amma Asante en Wendela Wentzel. Vanuit jarenlang zorgvuldig opgebouwde kennis weten zij dat een normstellend kader ook hulpverleners, werkgevers én omstanders kan helpen om in de praktijk te beoordelen wanneer gedrag grensoverschrijdend wordt.

En er is ook iets aan te doen! Volgens Hilde Bakker is preventie het codewoord. En als het misgaat, is het belangrijk dat er een liefdevol netwerk is om de betrokkenen te ondersteunen. Haar rustige en verzoenende toon - ondanks veertig jaar activisme - raakt me. Het gaat over hulp aan alle betrokkenen, niet alleen aan de slachtoffers, ook aan de plegers.'

In dit nummer onder andere:

Bekijk hier alle online artikelen uit Movisies

En nog veel meer! Na het lezen van deze Movisies ben je weer op de hoogte van de ontwikkelingen in het sociaal domein.

Blader door de online versie

Download Movisies 2022-2

 

 

Meer Movisies lezen?

Hier vind je alle oudere edities van Movisies.