Extremisme, radicalisering en criminaliteit

Jongeren die radicaliseren, zich laten meeslepen in extremistische bewegingen of dreigen af te glijden in criminaliteit. Boze burgers die steeds radicalere manieren kiezen om hun onvrede af te reageren. De zorgen hierover groeien en niet voor niets heeft de overheid afgelopen jaar diverse programma’s gelanceerd om te investeren in handhaving en repressie, maar ook in preventie. Voor dit laatste ligt er ook een belangrijke verantwoordelijkheid in het sociaal domein. Movisie ontwikkelt en deelt toepasbare kennis over hoe dit problematisch en ongewenst gedrag en recidive tijdig te voorkomen, signaleren, en aan te pakken. Ook worden effectieve aanpakken gedeeld in de databank justitiële interventies.

Saïd & Lody

Al tien jaar werken ze samen, Saïd & Lody. De een is een Marokkaanse Amsterdammer. Ooit straatjochie, later Amsterdammer van het Jaar. De ander is een Joodse Amsterdammer en rabbijn. Een ongedacht duo dat zich samen strijdbaar inzet voor een open samenleving. En het is tijd voor nieuwe duo’s in nieuwe gemeenten die volgens de methode Saïd & Lody concreet aan de slag gaan.

Lees meer

Rapport ‘Weerbare individuen, weerbare gemeenschappen’

Het rapport ‘Weerbare individuen, weerbare gemeenschappen’ bevat een inventarisatie van interventies gericht op het versterken van weerbaarheid van individuen en gemeenschappen. Deze inventarisatie is uitgevoerd door Movisie, in opdracht van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS).

Lees meer