Samen sturen op doen wat werkt

Hoe organiseren gemeenten en maatschappelijke organisaties dit in het sociaal domein?

Alphen aan den Rijn is gastheer van het landelijk congres ‘Samen sturen op doen wat werkt’, op 21 januari in het gemeentehuis. Ook Hilversum, Rotterdam en vele andere steden laten dan zien hoe zij samen met maatschappelijke organisaties sturen op ‘doen wat werkt’. Samen, want wil je verschil maken bij de aanpak van ernstige sociale problemen dan moeten gemeente, professional en burger het echt samen doen.

‘Het tellen van activiteiten, uren of cliënten zegt niks over het resultaat’, aldus Han de Jager, wethouder in Alphen aan den Rijn. Zijn gemeente hervormde het sociale domein grondig door samenwerkingsverbanden af te dwingen die worden beoordeeld op de effecten voor inwoners.

Jantine Kriens, algemeen directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), sluit het congres af.

Datum en tijdstip: 21 januari 2019, 10.00 - 17.00 uur
Locatie: Stadhuis, stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn. De deelsessies zijn bij andere locaties, vervoer hiernaartoe is geregeld.
Toegang: een kaart kost 195 euro excl. BTW

Meld je aan

Bekijk deelsessies

Programma

9.30    Inloop

10.00  Welkom
Door: burgemeester Liesbeth Spies van gemeente Alphen aan den Rijn en dagvoorzitter Marcel Ham, hoofdredacteur van platform Sociale Vraagstukken.

10.10  Vanzelfsprekend doen wat werkt?
Door: Saskia Keuzenkamp, bijzonder hoogleraar Participatie en Effectiviteit VU en directeur Kennis en Innovatie bij Movisie
HHet klinkt heel makkelijk, doen wat werkt. Toch is dat nog niet vanzelfsprekend in het sociaal domein. Saskia Keuzenkamp laat zien dat we op een kantelpunt staan: van uitvoering tot beleid en besluitvorming, van sociale professional tot staf en bestuur. Daarbij wordt alle kennis betrokken: van ervaringskennis en expertise van professionals tot wetenschappelijke kennis. Met een digitale thermometer maken we de balans onder het publiek op: Hoe maak je samen het verschil?

10.30  Samen doen wat werkt: de aanpak in Alphen aan den Rijn
Ronde tafelgesprek met de gemeente, Boost en Tom in de buurt
Doen wat werkt is naast een uitvoeringsvraagstuk ook een organisatievraagstuk én een beleidskeuze. Hoe geef je dit in de praktijk vorm? Wie is verantwoordelijk voor wat? Hoe weet je dat je de goede dingen doet en dat je die ook goed doet? En hoe ga je om met (politieke) verantwoording?

Lees alvast dit artikel

11.00  Naar de deelsessies op locatie
                      
11.30  Deelsessie 1 (bekijk opties)

12.45  Lunch op locatie

13.30  Deelsessie 2 (bekijk opties)

14.45  Terug naar het stadhuis
Aankomst met koffie en thee
            
15.15  Slotwoord
door Jantine Kriens, algemeen directeur van de VNG

Han de Jager, wethouder van Alphen aan den Rijn, Janny Bakker, voorzitter Raad van Bestuur van Movisie, en Lex Staal, voorzitter van Sociaal Werk Nederland, reflecteren vanuit hun eigen praktijk.

Jantine Kriens ontvangt het eerste exemplaar van de Winter 2019 special van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken over doen wat werkt.

15.55  Lancering e-magazine preventieve interventies
Het congres wordt feestelijk afgesloten met de lancering van het derde e-magazine van de samenwerkende databanken door Djoeke van Dale van RIVM.

De zeven landelijke kennisinstituten Kenniscentrum Sport, Movisie, Nederlands Jeugdinstituut, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, RIVM, Trimbos-instituut en Vilans, ondersteunen samen de gemeenten bij een effectieve integrale aanpak van gezondheidsproblemen. In het e-magazine ‘Grip op preventie’ bieden zij nieuwe tools en inspiratie zodat gemeenten meer grip kunnen krijgen op preventie, plus een snelle toegang tot acht databanken.

16.00  Borrel

Over de deelsessies

Tijdens het congres zijn er twee rondes waarin je kunt kiezen uit maar liefst elf verschillende deelsessies. Denk hierbij aan sessies waarin gemeenten en maatschappelijke organisaties ingaan op hun zoekproces naar een voor hun goede werkwijze om doen wat werkt te organiseren. Hoe zijn ze tot een keuze gekomen? Welke afwegingen hebben ze gemaakt en wie heeft hier welke rol ingenomen? Wat zijn hun ervaringen geweest bij de implementatie? En wat heeft het hen uiteindelijk opgeleverd? Je kiest tijdens het congres welke sessies je graag wilt volgen.

Bekijk deelsessies

Doen wat werkt
Steeds meer maatschappelijke organisaties streven ernaar hun aanpak van vraagstukken te baseren op de best beschikbare wetenschappelijke kennis. En wat bereikt wordt proberen ze zo goed mogelijk te meten. In een serie artikelen laten we zien hoe organisaties hiermee pionieren. Welke dilemma’s ze daarbij tegenkomen. Wat het voor de doelgroep oplevert. En wat de rol van de gemeente in deze beweging is. Lees het artikel, met Anita Keita en Tine Hoofd van Versa Welzijn aan het woord: ‘Je moet de tent open gooien, om te kunnen doen wat werkt’. En een interview met Joost Hartig van Tom in de buurt, Marjolein Buis van de gemeente Alphen aan den Rijn en Hester van Beek van Boost: Maatschappelijke effecten in Alphen aan den Rijn: de perverse prikkel voorbij.

Aanmelden Congres Samen sturen op doen wat werkt