Samen sturen op doen wat werkt

Hoe organiseren gemeenten en maatschappelijke organisaties dit in het sociaal domein?

Afgelopen jaren waren we getuige van een stille revolutie in het sociale domein: gemeenten en maatschappelijke organisaties verlangen bewijs voor hun aanpak van schulden, overlast door jongeren of eenzaamheid. En wat er bereikt wordt, dient gemeten te worden.

Wat betekent dit nu voor de inrichting van het sociaal domein in gemeenten? Welke visie ligt daaraan ten grondslag? Hoe kom je van daaruit tot keuzes over de inzet van beschikbare kennis, interventies en meetinstrumenten en middelen? Daarover organiseert Movisie samen met Sociaal Werk Nederland en gemeente Alphen aan den Rijn een inspirerend congres voor praktijk en beleid.

Datum en tijdstip: 21 januari 2019, 10.00 - 17.00 uur
Locatie: Stadhuis, stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn. De deelsessies zijn bij andere locaties, vervoer hiernaartoe is geregeld.
Toegang: een kaart kost 195 euro. Meld je aan voor 1 december en ontvang 20 euro korting!

Meld je aan

Programma

9.30    Inloop

10.00  Welkom
Door: burgemeester Liesbeth Spies van gemeente Alphen aan den Rijn en dagvoorzitter Marcel Ham, hoofdredacteur van platform Sociale Vraagstukken.

10.10  Vanzelfsprekend doen wat werkt?
Door: Saskia Keuzenkamp, bijzonder hoogleraar Participatie en Effectiviteit VU en directeur Kennis en Innovatie bij Movisie
Het klinkt heel logisch, doen wat werkt. Toch is dat nog niet vanzelfsprekend in het sociaal domein. Maar daar komt nu echt verandering in. Saskia Keuzenkamp laat zien dat we op een kantelpunt staan: van uitvoering tot beleid en besluitvorming, van sociale professional tot staf en bestuur. Daarbij wordt alle kennis betrokken: van ervaringskennis en expertise van professionals tot wetenschappelijke kennis. Met een digitale thermometer maken we de balans onder het publiek op: Hoe vanzelfsprekend is doen wat werkt voor jou?

10.30  Samen doen wat werkt: de aanpak in Alphen aan den Rijn
Ronde tafelgesprek met de gemeente, Boost en Tom in de buurt
Doen wat werkt is naast een uitvoeringsvraagstuk ook een organisatievraagstuk én een beleidskeuze. Hoe geef je dit in de praktijk vorm? Wie is verantwoordelijk voor wat? Hoe weet je dat je de goede dingen doet en dat je die ook goed doet? En hoe ga je om met (politieke) verantwoording?

11.00  Naar de deelsessies op locatie
            
11.20  Welkom op de locatie
Met koffie, thee, lekkers & welkomstwoord
            
11.45  Deelsessie 1

13.00  Lunch op locatie

13.30  Deelsessie 2

14.45  Terug naar het stadhuis
Aankomst met koffie en thee
            
15.15  Marcel Ham in gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis (onder voorbehoud).
Han de Jager, wethouder in de gemeente Alphen aan den Rijn, Janny Bakker, bestuurder van Movisie, en Lex Staal, voorzitter van Sociaal Werk Nederland, reflecteren op het gesprek vanuit hun eigen praktijk. Staatssecretaris Blokhuis ontvangt het eerste exemplaar van de special van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken over doen wat werkt.
            
15.55  Lancering e-magazine preventieve interventies
Het congres wordt feestelijk afgesloten met de lancering van het tweede e-magazine van de samenwerkende databanken.

16.00  Borrel

Over de deelsessies

Tijdens het congres zijn er twee rondes waarin je kunt kiezen uit maar liefst elf verschillende deelsessies. Denk hierbij aan sessies waarin gemeenten en maatschappelijke organisaties ingaan op hun zoekproces naar een voor hun goede werkwijze om doen wat werkt te organiseren. Hoe zijn ze tot een keuze gekomen? Welke afwegingen hebben ze gemaakt en wie heeft hier welke rol ingenomen? Wat zijn hun ervaringen geweest bij de implementatie? En wat heeft het hen uiteindelijk opgeleverd? Je kiest tijdens het congres welke sessies je graag wilt volgen.

Meer informatie over de deelsessies volgt binnenkort.

Doen wat werkt
Steeds meer maatschappelijke organisaties streven ernaar hun aanpak van vraagstukken te baseren op de best beschikbare wetenschappelijke kennis. En wat bereikt wordt proberen ze zo goed mogelijk te meten. In een serie artikelen laten we zien hoe organisaties hiermee pionieren. Welke dilemma’s ze daarbij tegenkomen. Wat het voor de doelgroep oplevert. En wat de rol van de gemeente in deze beweging is. Lees het eerste artikel, met Anita Keita en Tine Hoofd van Versa Welzijn aan het woord: ‘Je moet de tent open gooien, om te kunnen doen wat werkt’.

Aanmelden Congres Samen sturen op doen wat werkt