Zorgladder mantelzorg: Wmo hulp tijdens de coronacrisis

Stap 3

Vanwege besmettingsgevaar hebben veel organisaties, maar ook kwetsbare inwoners, hun Wmo hulp stop gezet. Het is belangrijk om in deze tijd als gemeente uit te stralen dat je er voor je inwoners bent en dat je bereikbaar bent om mee te denken over oplossingen als de Wmo hulp wegvalt.

Zorg dus voor een goede samenwerking tussen beleid, inkoop, Wmo loket, wijkteam en mantelzorg ondersteunende organisaties. Dit zijn de partijen die de signalen binnenkrijgen.

zorgladder-mantelzorgondersteuning-stap3-wmo

Een overzicht kan helpen 

inspirerend voorbeeld |  QuickScan biedt overzicht en vebinding in Amersfoort

Lees artikel

De coronacrisis heeft gevolgen voor mantelzorgers in de thuissituatie. Movisie zet aan de hand van de richtlijn mantelzorgondersteuning en de Zorgladder mantelzorg de mogelijkheden voor gemeenten en professionals op een rij. Op basis van de ervaringen van gemeenten en zorg- en welzijnsprofessionals houden we je op de hoogte van interessante voorbeelden en verhalen in elke stap van de Zorgladder.
Lees toelichting

Wat kunnen professionals nog wel doen bij mensen thuis of bij de dagbesteding?

We horen met name verhalen over het wegvallen van dagbesteding en van huishoudelijke hulp. Nu we weten dat de maatregelen vanwege het coronavirus langer zullen duren, is het tijd voor beraad. Professionals mogen thuiskomen met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM voor fysieke ontmoeting.

  • Bekijk afwegingskader fysieke ontmoeting in coronatijd.
  • Er bestaan al inspirerende voorbeelden van hoe de dagbesteding in aangepaste vorm toch door kan gaan. Als gemeente kun je in gesprek gaan met de aanbieders van huishoudelijke hulp en dagbesteding om met elkaar in beeld te krijgen wat zij wél kunnen doen.
  • Lees ook het Inspirerend voorbeeld Het Parkhuis in Dordrecht: Met het sluiten van dagopvang aan de start van de coronacrisis en de maatregelen kwam het Parkhuis voor uitdagingen te staan. Miranda Mol, manager extramuraal Parkhuis en Inge Hulswit, beleidsadviseur Sociaal Domein gemeente Dordrecht vertellen hoe zij door het versterken van de samenwerking erin slaagden dat mensen met dementie toch terecht konden in de dagopvang. 
Infographic Alternatieven dagbesteding coronacrisis liggend

Infographic over dagbestding

Hoe wordt dagbesteding vormgegeven in tijden van corona? We delen 11 inspirerende tips uit de praktijk in een infographic.

Bekijk en download